"Cu o saptamana mai devreme se va sustine evaluarea nationala, asa cum o stim acum, la limba romana si matematica. Mai apoi in acea saptamana castigata prin devansarea cu o saptamana, colegiile care vor dori vor putea sa organizeze un examen propriu de admitere. Acesta se va desfasura numai la disciplinele din programa scolara, pe langa romana si matematica. Spre deosebire de evaluarea nationala, care trebuie sa aiba subiecte de dificultate mica pentru nota 5, medie si ridicata pentru 10, la aceste colegii presupun ca subiectele vor fi de dificultate medie si ridicata. In plus se adauga o proba, de limba germana, de limba engleza, de informatica, orice proba va decide acel liceu. Pentru a pune in valoare atat competentele elevilor cat sansa acelei scoli de a face performanta, asa cum o fac liceele private", a spus ministrul Educatiei, la
B1TV.
...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
<<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>
Intrebat daca varianta pilotarii examenului de admitere la colegii ar fi fost una fezabila, ministrul Sorin Cimpeanu a raspuns ca discutiile pe tema proiectului Romania Educata s-au intins pe mai bine de 5 ani, iar colegiile centenare au cerut aceasta sansa vreme de 15 ani.
"Discutii au fost. Acum, vrem sa transformam Romania in tara pilotarilor si a studiilor de fezabilitate fara sa mai facem lucruri? E bine sa vina alt ministru, pentru ca eu prefer sa facem lucruri. Va dau un exemplu: am pilotat vreme de 6 ani programul Masa calda. Ca sa aflam ce? Ca masa calda reduce abandonul scolar? Ca poate determina parintii sa isi trimita copiii la scoala? Nu cred ca mai este cazul", a spus Sorin Cimpeanu.
Sorin Cimpeanu a reiterat ca admiterea la colegii reprezinta o sansa in plus pentru atingerea performantei intr-o scoala de stat, asa cum se intampla in scolile private.
"Admiterea in licee este o sansa in plus pentru fiecare liceu si pentru acel liceu care are statut de colegiu sau colegiu national pentru a-si forma una sau doua clase de excelenta sau de specializare pentru a sustine si in invatamantul de stat performanta asa cum o face acel liceu international de informatica, liceu care a dat patru din cinci elevi din componenta lotului de fizica, locul doi mondial sau liceu care a dar cinci din sase componenti ai lotului Romaniei de matematica. Vrem sa incurajam excelenta si performanta si la stat, fara a afecta echitatea. Se sustine dupa examenul de
evaluare nationala pe care il vor da toti elevii iar repartitia computerizata se va face dupa ce ambele procese vor fi incheiate. Sa renunti la asta inseamna sa renunti la orice performanta in Romania", a spus Sorin Cimpeanu.