Sorin Cimpeanu a afirmat, despre legea adoptata recent in Parlament si
promulgata de presedintele Klaus Iohannis, care prevede ca in scoli se vor derula, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al parintilor, programe de educatie pentru sanatate, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor, ca urmare a analizei in Romania Educata, a facut propunerea de a fi integrat in textul noii legi a educatiei o disciplina, intitulata educatie pentru viata.
”Aceasta disciplina, educatie pentru viata, urmeaza sa aiba mai multe module, dedicate si adaptate varstei elevilor, de la invatamantul primar si pana la finele invatamantulului liceal. Printre aceste module se gasesc, pe langa educatia pentru mediu, juridica, civica, pentru cetatenie activa, pentru alimentatie rationala si elemente de educatie pentru sanatate. Va fi parte a trunchiului comun, va fi pentru toti eleviil, nu optionala”, a explicat ministrul, citat de
news.ro.
Sorin Cimpeanu a aratat ca trebuie vazut cum va fi primita aceasta noua lege a Educatiei si in ce forma va fi adoptata ea.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea pentru modificarea si completarea legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, transmite Administratia Prezidentiala.
Actul normativ de modificare a legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului, reexaminat la solicitarea sefului statului, prevede ca in scoli se vor derula, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al parintilor, „programe de educatie pentru sanatate, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor”.
Educatia sexuala va fi predata in scoli, cu acordul scris al parintilor
Actul normativ de modificare a legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului, reexaminat la solicitarea sefului statului, prevede ca in scoli se vor derula, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al parintilor, „programe de educatie pentru sanatate, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
Astfel, legea promulgata de catre seful statului mai prevede posibilitatea desemnarii drept persoana care sa asigure cresterea si ingrijirea copilului, pe langa rudele pana la gradul III, si a altor persoane fata de care acesta a dezvoltat relatii de atasament sau s-a bucurat de viata de familie.
In plus, legea redefineste serviciile de tip rezidential, precum si instituirea unei indemnizatii lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit in plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada in care asigura cresterea si ingrijirea copilului.
In prima forma a proiectului de lege era prevazut ca „in unitatile scolare se deruleaza sistematic, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor, programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie”.
Klaus Iohannis a atacat proiectul de lege la CCR, care a stabilit ca e constitutional, si ulterior l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Seful statului afirma in cerere ca „prin introducerea sintagmei „educatie pentru viata, inclusiv educatie sanitara”, textul de lege se indeparteaza de principiul „promovarii educatiei pentru sanatate” prevazut in art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”.
Vamelia Alban 08 Iul. 2022 11:50:00
Necesara de mult...Nu am mai fi avut atatea gravide minore sau avorturi ...Important CINE va face acest lucru. ?! Pregatirea necesara o au cadrele medicale, profesorii de Biologie sau de Psihologie.