Educatia sexuala va fi predata la clasa a VIII-a, cu acordul parintilor. Legea a fost votata in Camera Deputatilor

De Portal Invatamant
la 21 Iun. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Educatia sexuala va fi predata la clasa a VIII-a, cu acordul parintilor. Legea a fost votata in Camera Deputatilor21Iun.2022

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de modificare a legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului, stabilind ca in unitatile scolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al parintilor, programe de educatie pentru sanatate, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.

Deputatii au decis, cu 224 voturi "pentru", unul "contra" si 49 de abtineri, sa admita in parte cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
 
Legea reglementeaza posibilitatea desemnarii drept persoana care sa asigure cresterea si ingrijirea copilului, pe langa rudele pana la gradul III, si a altor persoane fata de care acesta a dezvoltat relatii de atasament sau s-a bucurat de viata de familie. De asemenea, legea prevede redefinirea serviciilor de tip rezidential, precum si instituirea unei indemnizatii lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit in plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada in care asigura cresterea si ingrijirea copilului.
 

Educatia sexuala va fi predata in scoli, cu acordul scris al parintilor

 
Textul adoptat initial de Parlament prevedea ca in unitatile scolare se deruleaza sistematic, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor, programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie.
 
In cererea de reexaminare se preciza ca prin introducerea sintagmei "educatie pentru viata, inclusiv educatie sanitara", textul de lege se indeparteaza de principiul "promovarii educatiei pentru sanatate" prevazut in art. 3 lit. r) din Legea educatiei nationale nr.1/2011.
 
Deputatii au reformulat textul, stabilind "derularea sistematica in unitatile scolare, incepand cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor, de programe de educatie pentru sanatate, in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor."
 
La dezbateri, deputatul AUR Alin Colesa a afirmat ca nu este nevoie de "sexualizarea copiilor".
 
"Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne crestem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenti, de sexualizarea lor intr-un cuvant. O astfel de educatie ar trebui sa aiba la baza niste concepte sanatoase, ar trebuie sa fie incurajati sa diminueze nevoia de atractie fizica prin promovarea sportului, tot felul de pericole care exista in mediul digital legate de aceste aspecte", a spus Colesa, citat de Agerpres.
 

Romania, in topul tarilor din UE la violenta domestica si mame minore


Deputata USR Simina Tulbure a spus ca Romania este pe primul loc la numarul de mame minore.
 
"Trebuie sa vorbim acum despre educatia sexuala, nu sanitara. Trebuie sa vorbim despre sex intr-o tara in care suntem numarul unu la mame minore. Suntem in topul tarilor din UE unde violenta domestica exista in familii. Trebuie sa discutam despre consimtamant, pentru ca elevii nostri nu cunosc ideea de consimtamant. Asadar, nu inteleg de ce sa vorbim de educatie sanitara intr-o tara in care suntem in spatele UE pentru ca nu suntem la curent cu ce se intampla cu elevii nostri, care invata despre sex la internet, la filmele porno, cand noi ar trebui sa avem oameni specializati in scoli care ar trebui sa vorbeasca despre educatie sexuala", a spus Tulbure.
 
Deputata PNL Mara Calista a spus ca dezbaterea pe aceasta tema ar trebui sa aiba loc, mentionand ca sunt multe cazuri de mame minore in Romania, boli cu transmitere sexuala la copii sub 15 ani si cazuri de violenta domestica cu minore.
 
"Una citim, una sunt recomandarile si alta sunt realitatile in care traim", a spus Calista.
 
Deputatul Miroslav Merka a sustinut, la randul sau, ca Romania este o tara democratica, dar si "o tara crestina".
 
"Vorbesc in calitatea mea de parinte proaspat. (...) In cadrul orelor de dirigentie am avut obligatia sa pregatim copiii, parintii pentru asa ceva, pentru aceste activitati neprincipiale. Sa fim seriosi! Credeti ca Europa reprezinta tot ce e bun? Cred ca va uitati prea mult la o Europa care se cam schimba. Suntem o tara democratica, dar si o tara crestina. Eu nu as dori sa vad copilul meu educat mai mult decat o face parintele", a mai spus Miroslav Merka.
 
Deputatul PSD Adrian Solomon a mentionat ca acest proiect se refera, in principal, la drepturile copilului si este necesara adoptarea lui cat mai rapida.
 
"De prea mult timp asteapta acest proiect sa intre in dezbatere si sa ia drumul promulgarii. Este o reexaminare trimisa de presedintele Iohannis inca din august 2020. (...) Reexaminarea se refera doar la un articol care, iata, ce pasiuni naste. Sa lasam pasiunile astea marginale pentru ca proiectul este despre drepturile copilului si nu despre ce se invata la scoala", a adaugat Solomon.
 
Camera Deputatilor este for decizional.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

educatie sexualaacordul parintiloreducatie sanitaraeducatie pentru viata


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//