Prevederea apare intr-un proiect de lege inregistrat in dezbatere la Senat pentru modificarea si completarea Legii nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in cazul copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate accesul acestora la servicii de sanatate si educatie, la protectie juridica sau la prestatii sociale este extrem de limitat. Din aceasta cauza, pentru acesti copii sunt necesare masuri pentru pregatirea scolara suplimentara si servicii sociale, psihologice si juridice adaptate.
Copiii cu parintii plecati in strainatate trebuie sa beneficieze in mod echitabil de urmatoarele drepturi, conform unui studiu al Organizatiei Salvati Copiii, mai noteaza initiatorii proiectului de act normativ:
• Dreptul la educatie
- exista tendinta de a abandona scoala si de absenteism;
- scade interesul acordat scolii si temelor pentru acasa;
- intampina dificultati in realizarea temelor acasa si a intelegerii materiei predate la scoala;
- copiii sunt implicati in activitatile de ingrijire a gospodariei, uneori in detrimentul programului scolar si pregatirii temelor.
• Dreptul la opinie si participare
- majoritatea copiilor nu sunt intrebati daca parintele poate sau nu sa plece la munca in strainatate;
- multi copii nu sunt nici macar informati despre plecare, decat in momentul in care aceasta se intampla.
• Dreptul la timp liber, joc si activitati culturale
- Munca din gospodarie le consuma din timpul lor liber;
- posibilitatile de petrecere a timpului liber impreuna cu bunicii sunt reduse.
• Dreptul la nediscriminare / incluziune sociala
- copiii se simt „victime” accentuandu-se efectele negative ale plecarii parintilor de acasa pe fondul perceptiei si a dezbaterilor din spatiul public.
Concret, initiatorii proiectului de lege cer introducerea in Legea nr. 272 din 21 iunie 2004 a unui articol cu urmatorul continut (art 108.1):
"(1) In scopul realizarii interesului superior al copiilor cu parinti plecati in strainatate si a nevoilor primare ale persoanelor in grija carora au ramas, institutiile publice locale si centrale, alaturi de institutiile/unitatile de invatamant, medici de familie, spitalele, organizatiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii speciale care desfasoara activitati in domeniul protectiei copilului, organizatiile si cultele recunoscute, precum si alte entitati eligibile pentru finantare europeana au dreptul sa initieze si sa gestioneze proiecte din fonduri europene, locale sau nationale care sa sprijine urmatoarele tipuri de actiuni:
a) Servicii de suport educational si psihologic, activitati recreative si de socializare, tabere pentru copii in vederea sprijinirii copiilor sa traverseze perioada dificila a separarii de parinti;
b) Activitati de evaluare si consiliere vocationala;
c) Suportmaterial pentru a beneficia de servicii educationale de calitate - rechizite scolare si masa calda pe parcursul frecventarii activitatilor de tip Scoala dupa Scoala, burse, cazare, decontare transport etc;
d) Programe de educatie parentala si consiliere pentru persoanele in grija carora au ramas copiii;
e) Crearea de retele locale de interventie pentru oferirea de servicii inter-institutionale copiilor prin crearea de structuri comunitare consultative;
f) Sprijin pentru copiii vulnerabili si familiile acestora, pe baza de management de caz;
g) Studii si cercetari ce tin de fenomenul de migratiune si a dezvoltarii copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate;
h) Furnizare de pachete integrate de masuri educationale si recreative axate pe cunoastere, complementare cu sprijinul acordat familiilor/apartinatorilor".
Sursele de finantare pentru aceste servicii pot fi constituite din fonduri europene nerambursabile, fonduri locale sau nationale, mai scriu initiatorii proiectului de lege.
Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare el trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Klaus Iohannis. Ulterior, acesta trebuie publicat in Monitorul Oficial.