Instanta a considerat ca aceasta decizie incalca obligatia legala a parintilor de a asigura accesul copiilor la invatamantul general obligatoriu, motiv pentru care parintii au fost sanctionati penal. Pe langa condamnarea cu amanare, acestia trebuie sa respecte mai multe obligatii, inclusiv sa se prezinte periodic la Serviciul de Probatiune Bihor, sa accepte vizitele consilierului de probatiune si sa anunte orice deplasare mai lunga de cinci zile, potrivit
bihon.ro.
Anchetatorii au aratat ca familiile si-a retras copiii minori de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" din Oradea in luna august 2022. Ulterior, acestia i-au inscris, intre 2022 si 2024, la scoli din Statele Unite – HomeLife Academy si, ulterior, la Abeka Academy – care ofera servicii de invatamant online la distanta.
Conform incheierii de camera preliminara, consultata de Bihon si Jurnal bihorean, parintii au precizat ca si-au inscris copiii la o scoala internationala ale carei diplome au fost echivalate, de-a lungul anilor, altor absolventi din Romania, de catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED). Au ales aceasta solutie din dorinta de a le oferi copiilor posibilitatea de a studia intr-un sistem alternativ de educatie care dezvolta gandirea critica si spiritul autodidact al elevului, nu doar acumularea de informatii. Parintii au invocat si legislatia nationala si internationala care reglementeaza dreptul parintilor de a alege felul invataturii copiilor conform propriilor convingeri religioase, filozofice si academice.
Insa retragerea de la cursuri a copiilor a fost reclamata Biroului Siguranta Scolara din cadrul Politiei Bihor de catre conducerea Liceului German, care ar fi aratat – potrivit aceluiasi document al instantei – ca "scoala la care parintii doresc sa-si transfere copiii nu este acreditata si nu este reglementata de legislatia in vigoare din Romania, elevii neputand fi urmariti privind traseul educational".
Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile.
Reactia Ministerului Educatiei la fenomenul homeschooling
Condamnarea pronuntata de Judecatoria Oradea este similara cu o alta decizie judecatoreasca din Bihor, aplicata in mai 2024. Atunci, alti doi parinti au fost condamnati definitiv la cate patru luni de inchisoare cu amanare pentru aceeasi infractiune: impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu. In acest caz, insa, parintii erau cei care se ocupau de educatia copiilor, timp de trei ore pe zi, dupa un program flexibil si folosind manuale romanesti cumparate din librarii.
La scurt timp dupa decizia din 2024,
Ministerul Educatiei a transmis o notificare catre inspectoratele scolare, cerandu-le sa informeze autoritatile judiciare in cazul in care parintii isi retrag deliberat copiii de la scoala. In notificare, Ministerul Educatiei transmite ca masurile referitoare la asigurarea dreptului la educatie al copiilor sunt luate
"avand in vedere informatiile potrivit carora in Romania exista familii care isi retrag deliberat copiii de la cursurile invatamantului obligatoriu, privandu-i astfel de dreptul fundamental la invatatura prevazut la art. 32 din Constitutia Romaniei".
In plus, Ministerul arata ca, potrivit art. 12 din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 cu modificarile si completarile ulterioare, ”sistemul national de invatamant preuniversitar este constituit din totalitatea unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale, autorizate sa functioneze provizoriu/ acreditate” sau in cadrul "unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain". Prin urmare, orice alta forma de functionare a unor entitati care pretind ca ofera servicii educationale echivalente invatamantului obligatoriu este in afara Legii nr. 198/2023.
De asemenea, art. 13 stipuleaza ca "invatamantul obligatoriu cuprinde invatamantul prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si invatamantul liceal”.
Totodata, potrivit art. 14 din aceeasi lege, "parintii sau reprezentantul legal au obligatia sa asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe intreaga perioada a invatamantului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 148 alin. (1) lit. a)” , care prevede:
”(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, in masura in care nu constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), din culpa parintelui sau a reprezentantului legal, in sensul interzicerii participarii beneficiarului direct la programul scolar, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”.
In acelasi timp, art. 380 din Codul Penal prevede ca ”(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.
(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventdrii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta”.