Adresa, aprobata de secretarul de stat in Educatie Sorin Ion, vine la o zi dupa ce presa a relatat ca doi parinti din Bihor au fost condamnati la inchisoare dupa ce si-au retras copiii de la scoala.
In documentul obtinut de
Educatieprivata.ro se arata ca inspectoratele trebuie sa informeze parintii, prin intermediul unitatilor de invatamant, cu privire la obligatiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educatie al copiilor.
Concret, inspectoratele trebuie sa initieze urmatoarele demersuri:
1. Informarea parintilor, prin intermediul unitatilor de invatamant, cu privire la obligatiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educatie al copiilor;
2. Identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile invatamantului obligatoriu;
3. Informarea si colaborarea cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), filiala judeteana/a Municipiului Bucuresti, pentru consiliere in vederea reinscrierii beneficiarilor primari in sistemul national de invatamant;
4. Colaborarea cu autoritatea publica locala pentru a monitoriza modul in care este respectat dreptul la educatie;
5. Sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor masurilor de intrare in legalitate;
6. Informarea obligatorie a Ministerului Educatiei cu privire la aceste situatii.
Conform adresei catre ISJ-uri, Ministerul Educatiei transmite ca masurile referitoare la asigurarea dreptului la educatie al copiilor sunt luate "avand in vedere informatiile potrivit carora in Romania exista familii care isi retrag deliberat copiii de la cursurile invatamantului obligatoriu, privandu-i astfel de dreptul fundamental la invatatura prevazut la art. 32 din Constitutia Romaniei".
In adresa Ministerului se mai arata ca, potrivit art. 12 din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 cu modificarile si completarile ulterioare, ”sistemul national de invatamant preuniversitar este constituit din totalitatea unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale, autorizate sa functioneze provizoriu/ acreditate” sau in cadrul "unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain". Prin urmare, orice alta forma de functionare a unor entitati care pretind ca ofera servicii educationale echivalente invatamantului obligatoriu este in afara Legii nr. 198/2023.
De asemenea, art. 13 stipuleaza ca "invatamantul obligatoriu cuprinde invatamantul prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si invatamantul liceal”.
Totodata, potrivit art. 14 din aceeasi lege, "parintii sau reprezentantul legal au obligatia sa asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe intreaga perioada a invatamantului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 148 alin. (1) lit. a)” , care prevede:
”(1) Urmatoarele fapte constituie contraventii, in masura in care nu constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 14 alin. (1), din culpa parintelui sau a reprezentantului legal, in sensul interzicerii participarii beneficiarului direct la programul scolar, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”.
In acelasi timp, art. 380 din Codul Penal prevede ca ”(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.
(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventdrii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta”.
Doi parinti din Bihor au fost trimisi in judecata si au primit cate patru luni de inchisoare, cu amanarea aplicarii pedepsei, dupa ce si-au retras toti cei patru copii din sistemul de invatamant pentru a-i educa acasa, scrie adevarul.ro.
Cazul a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Alesd, la inceputul anului trecut, in urma unei reclamatii depuse de directorul Liceului teoretic Bratca, dupa ce, in toamna lui 2021, cei doi parinti si-au retras din unitatea de invatamant cei patru copii de varsta scolara – atunci in varste de 8, 10, 11 si 13 ani.