Potrivit
Renasterea.ro, subprefectul Ovidiu Draganescu spune ca a atras atentia inca de acum un an asupra pericolului pe care il reprezinta telefoanele mobile in randul copiilor, insa nu s-a luat nicio masura in acest sens de catre decidenti.
”In cadrul sedintelor privind siguranta in scoli, tot timpul am atras atentia ca trebuie sa se respecte prevederile legale: elevii nu au voie cu telefoanele pe durata desfasurarii cursurilor. Avem text de lege clar. Pe de-o parte, ii distrage de la actul didactic. Pe de alta parte, din discutiile pe care le-am avut cu Brigada care este pe zona de vest privind traficul de persoane, am inteles ca, de multe ori, telefonul este folosit la scoala si ca o mica arma prin care elevii se razbuna pe un coleg sau pe o colega, printr-o filmare sau o poza care surprinde un moment nepotrivit pentru cel vizat, care sunt urcate apoi pe retelele de socializare. Ai telefonul, poti filma oricand, orice coleg in diverse ipostaze. E foarte periculos”, a declarat Ovidiu Draganescu.
Inspectorul scolar general adjunct Cosmin Hogea a declarat, pentru sursa citata, ca autoritatile iau in calcul sa introduca o clauza pentru interzicerea utilizarii telefoanelor in incinta scolii in contractul educational pe care parintii il semneaza la inceputul anului scolar.
"Cred ca putem incepe un demers in acest sens. Elevii se filmeaza si in pauze, dupa cum am vazut cu totii, si de aici o serie de situatii conflictuale. Domnul subprefect Ovidiu Draganescu, la Colegiul prefectural care a avut loc in urma cu doua saptamani, a ridicat problema aceasta. Am putea introduce in contractul educational care urmeaza sa fie semnat intre parinti si scoala si in Regulamentul de ordine interioara al scolii interzicerea utilizarii telefonului pe parcursul perioadei in care elevul e la scoala. Dar ne asteptam si la obiectii din partea unor parinti care se impotrivesc unei astfel de incercari de a schimba lucrurile", a afirmat inspectorul scolar general adjunct Cosmin Hogea.
Refuzul semnarii contractului educational de catre parinti, reprezentanti legali etc. se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei (art. 148 alin.1, lit. a, din Legea 198/2023).
Legea invatamantului preuniversitar interzice folosirea telefoanelor mobile in scoli
Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 prevede ca "utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant".
"Art.106
(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricarui alt echipament de comunicatii electronice de catre un elev este interzisa pe perioada desfasurarii cursurilor din invatamantul prescolar, primar si gimnazial, inclusiv in timpul activitatilor educationale care se desfasoara in afara unitatilor de invatamant, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ sau in spatiile autorizate explicit de regulamentul intern al unitatii de invatamant.
(5) In invatamantul liceal, regulamentul intern al unitatii de invatamant poate interzice folosirea de catre un elev a dispozitivelor mentionate la alin. (3) in intreaga sau doar o parte din incinta unitatii de invatamant, precum si in timpul activitatilor care se desfasoara in afara acesteia.
(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.
(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) si (5) poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant in vederea predarii, dupa caz, catre parinti/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unitatii de invatamant".