Directoarea liceului, Maria Dan, profesoara de Matematica, a fost in 2016 in tabara din Huntsville, statul Alabama, la ceea ce oficial se numeste "Honeywell Educators at Space Academy".
Dar cea care deschisese acest drum, inca din 2010, a fost Luminita Ciocaru, profesoara de Informatica si de Fizica. In 2017 a participat si Doina Preda, profesoara de Informatica si de Matematica.
Programul este dedicat profesorilor din toata lumea si toate costurile sunt acoperite.
La inceput, cand trebuia sa aplici, ai de raspuns la o intrebare simpla: "De ce vrei sa participi la tabara?" Maria Dan a scris simplu si concis: "Vreau sa invat noi metode de predare".
In tabara aceea din Huntsville erau sute de profesori, fiind un fel de filiala a NASA. Acolo e si un muzeu cu aproape toate navetele spatiale care au fost in serviciu candva, mai demult sau mai de curand. si multi dintre fostii astronauti, Acum in calitate de traineri.
Invataceii erau impartiti in grupe de cate 15 oameni, din diverse tari, astfel ca engleza devenise limba universala.
Profesoarele au dat un prim exemplu de lucru practic, construirea fuselajul unei navete spatiale.
"Primesti un buget, sa zicem 100 de dolari. Faci lista de materiale. Estimare de costuri. Te gandesti si la bani, si la calitate. Initiativa. Imaginatie. Perspectiva. Puteai sa folosesti orice fel de ingredient", afirma una dintre profesoare, conform
evz.ro.
La final, fiecare echipa venea cu prototipul, care era verificat. Cum se verifica? Iei un ou crud si il pui in spatele fuselajului, care e ca un fel de scut. in fata, un arzator, in genul unui pistol. Se da drumul la flacara. Daca oul ramane intreg, atunci se cheama ca ai facut un fuselaj de calitate.
Alt exercitiu pe care l-au avut a fost de construit o parasuta in miniatura. Din pungi, hartie, sfoara, sticle din plastic, betisoare, care sa pluteasca, atunci cand i se da drumul de la inaltime.
Profesoarele au mai fost si in padure, unde au facut orientare in teren, dar au simulat si un zbor spatial sau cuplarea cu o alta nava.
Intreabare care ne vine in minte este daca au reusit romancele sa schimbe ceva in propria lor scoala, intorcandu-se cu o asemenea experienta. Da, dar in cadrul activitilor optionale, unde au mai mult spatiu de manevra: "Ai o programa obligatorie pe care s-o respecti. Poti, in schimb, sa intri in teritoriul activitatilor optionale", au conchis profesoarele.