In invatamantul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradatia 5, salariul de baza brut ajunge pana la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei brut in ianuarie.
Salariul unui profesor debutant a ajuns pana la 3.680 de lei brut (3.581 de lei brut in ianuarie).
Un invatator/educator cu gradul I ajunge acum la un salariu de baza de pana la 4.736 de lei (peste 40 de ani vechime), de la 3.946 de lei in ianuarie.
Un invatator/educator debutant primeste 3.197 de lei brut (de la 2.664 de lei in ianuarie).
Spor de suprasolicitare neuropsihica
In plus, personalul didactic de predare beneficiaza, incepand din 2019, de spor de suprasolicitare neuropsihica, de 10% din salariul de baza. In prezent, acest spor nu este acordat si directorilor de scoala, insa acestia l-ar putea primi in viitor, existand deja o initiativa legislativa in acest sens.
Salariile profesorilor s-ar mai putea modifica in functie de performantele lor la clasa, a anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a spus ca, in opinia sa, salarizarea diferentiata a profesorilor "ar fi foarte importanta".
"Din punctul meu de vedere ar fi foarte important si in ceea ce priveste salarizarea profesorilor sa avem o salarizare diferentiata. Pentru ca cine munceste mai mult si are rezultate masurabile, teoretic ar trebui si recompensat in mod corespunzator. Din pacate, in acest moment, Legea salarizarii intr-o foarte mica masura, aproape deloc, ne permite acest lucru. Insa legea se poate schimba" a declarat Ecaterina Andronescu de curand.
Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
Xman 12 Dec. 2019 21:38:00
Pentru toti cei care spuneti ca profii au salarii mici, si ca noi restul nu cunoastem diferenta intre brut si net, in special pt. Cezara sau Cesara, whatewer...Iata un calcul simplu: un profesor are norma intreaga de minimum18 ore pe luna, iar un angajat in privat, de minimum 40 ore pe luna. Asadar, conform unui site de invatamant, un profesor cu gradul II, cu studii superioare ?i o vechime de 5-10 ani, câ?tig? azi 2205 lei, iar unul cu gradul I didactic ajunge pân? la 2500 de lei.
Despre mediul privat: sotia mea, care lucreaza in sistemul bancar privat, de 17 ani, vorbitoare fluenta de limba franceza, castiga 2780 RON.
Si acum, pt. ca suntem.practici, facem calculul de cat castiga fiecare pe ora:
Profesorul: 2500 RON ÷20 ore = 125 RON/ora
Bancherul din privat: 2780 RON ÷ 40 ore = 69,5 RON/ora.
Deci, cine castiga mai mult? Care, la ce ora pleaca acasa, zilnic? Cine are mai mult concediu?
O sa spuneti: "Dar si profii lucreaza acasa, pt a pregati materialele scolare, activitatile'". De acord, insa veniti in privat, sa vedeti cate rapoarte facem noi acasa, in weekend si la cate mailuri raspundem cand suntem in delegatii si prin aeroporturi.
Deci, dragi profesori, haideti sa lasam gargara!!!
Jorge 22 Oct. 2019 15:47:43
Ca sa se lamureasca toata lumea: salariul unui profesor debutant este de 2153 lei Net în mână.Vivi 25 Sep. 2019 11:32:33
Chiar atat de prosti sunt cei care citesc? Cei interesati stiu sigur care este diferenta intre salariul brut si cel net. In plus, n-au lucrat in viata lor si n-au habar de diferenta?Cezara 19 Sep. 2019 21:27:24
Vorbiti de un salariu brut in reportaj, cei care citesc si nu stiu diferenta dintre salariul brut si net, vor intelege ca profesorii primesc atatia bani in mana, dar nu ati specificat ca la banii acestia se aplica impozitarea, deci ei vor primi cam la jumatate din sumele specificate! Vad ca in Romania se practica inducerea in eroare prin omisiune!