Numarul persoanelor interesate de perfectionare si formare profesionala a crescut in Europa de la 35,2% in 2007 la 45,1% in 2016, insa Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana, cu o rata de participare de doar 7% in 2016, arata datele publicate luni de Eurostat.
In 2016, cea mai ridicata rata de participare la programele de educatie sau formare profesionala se inregistra in Olanda (64,1%) si Suedia (63,8%).
In Austria, Ungaria, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Franta si Germania, rata de participare la programele de educatie sau formare profesionala era cuprinsa intre 50% si 60%.
Cele mai scazute rate de participare la programele de educatie sau formare profesionala se inregistrau in Bulgaria (24,6%), Grecia (16,7%) si Romania (7%).
Adultii participa in principal la programe de educatie non-formala, precum cursuri de pregatire profesionala care au legatura cu locul de munca, acestea fiind cele mai multe, precum si la cursuri de cultura generala sau dezvoltare personala, care sunt organizate in afara sistemului de educatie formala.
La nivelul Uniunii Europene, 42,6% dintre adulti au luat parte la programe de formare profesionala (training) non-formale in 2016, comparativ cu 5,8% dintre adulti care au participat la programe de educatie profesionala formale. In Romania, 5,6% dintre adulti au luat parte la programe de formare profesionala non-formale in 2016, comparativ cu 1,7% dintre adulti care au participat la programe de formare profesionala formale.
Formarea profesionala este procedura prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale, prin initerea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea realizarii mobilitatii si (re)integrarii acestora pe piata fortei de munca.