Alocarea financiara a acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fara TVA. Obiectivul acestei investitii este acela de a asigura sustenabilitatea unitatilor de invatamant preuniversitar prin tranzitia la scoli verzi.
Astfel, prin intermediul acestui apel de proiecte competitiv, toate tipurile de unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, si judete), precum si subdivziunile administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucuresti (sectoare) pot obtine granturi atat pentru reabilitarea unitatilor de invatamant existente, cat si pentru construirea unor noi unitati de invatamant, in vederea dobandirii de catre acestea din urma a statutului de „scoala verde”.
Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este distribuita astfel:
Subcomponenta I: REABILITARE ENERGETICA - Prin aceasta subcomponenta, se urmareste reabilitarea de unitati de invatamant care sa intre in reteaua scolilor verzi, investitia vizand o suprafata totala de 300.000 m2. Valoarea totala a investitiei: 150.000.000 de euro.
Subcomponenta II: CONSTRUCTII NOI - Prin aceasta subcomponenta, se urmareste constructia de unitati de invatamant care sa intre in reteaua scolilor verzi, investitia vizand o suprafata totala de 46.400 m2. Valoarea totala a investitiei: 75.000.960 de euro.
„Lansam un nou apel esential pentru infrastructura din sistemul educational. Ne tinem de cuvant si investim in spatii educationale prietenoase cu mediul. Vor fi reabilitate si construite unitati de invatamant, iar prin aceasta retea-pilot de scoli verzi, vom pune mai mult accent pe educatia pentru mediu. Incurajez comunitatile sa depuna proiecte in cadrul acestui apel!”, a transmis ministrul educatiei, Ligia Deca.
In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Metodologia-cadru privind organizarea si functionarea „scolilor verzi”, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4147/26.09.2022, o scoala verde trebuie sa indeplineasca cumulativ criterii specifice urmatoarelor patru componente:
a) infrastructura reabilitata/renovata/modernizata sau noua, conform normativelor in vigoare;
b) integrarea in curriculumul si in activitatile extrascolare ale unitatii de invatamant a elementelor de educatie pentru dezvoltare durabila/educatie ecologica;
c) includerea, in documentele manageriale ale scolii si in practicile asociate, a unor masuri care sa reflecte accentul pus pe aspectul "verde" al scolii, inclusiv din perspectiva digitalizarii proceselor si continuturilor;
d) deschiderea scolii fata de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/colaborari/cooperari cu actorii relevanti ai comunitatii, pe zona de protectie a mediului si de dezvoltare sustenabila.
Avand in vedere cele de mai sus, dezvoltarea unei retele-pilot de „scoli verzi” in Romania implica necesitatea unor lucrari de reabilitare/amenajare/constructie, pentru a crea o infrastructura educationala sustenabila si prietenoasa cu mediul inconjurator.
In cadrul prezentului apel,
proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronica disponibila la adresa
http://proiecte.pnrr.gov.ro, cu respectarea termenului-limita de 05.07.2023 (ora 17:00).
In aceasta perioada, potentialii beneficiari ai apelului pot adresa intrebari legate de depunerea cererilor de finantare la adresa de e-mail scoliverzi@edu.gov.ro si la numarul de telefon (help desk) 021/405.63.07 (pe durata programului de lucru).
De asemenea, Ministerul Educatiei va organiza, in aceasta perioada, cel putin doua sesiuni de instruire pentru solicitanti, in vederea cresterii capacitatii institutionale pentru redactarea cererii de finantare.
Ghidul solicitantului - „Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi”