"Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei le doresc tuturor romanilor sa fie mandri ca s-au nascut in aceasta tara, sa se simta demni in Europa si in lume si sa pastreze mereu in suflet valorile si principiile care au facut ca Romania sa fie astazi unita si solidara in fata tuturor provocarilor.
Astazi, se implinesc 95 de ani de la Marea Unire din 1918, un moment unic pentru noi, un moment care ne defineste ca popor si care ne pozitioneaza in mod clar si ferm pe harta lumii.
Ne apropiem cu pasi repezi de centenarul statului national, unitar roman. Vom marca in curand 100 de ani de cand ne-am luat destinul in propriile maini si am decis ca, impreuna, uniti sub acelasi steag, aceeasi limba si aceleasi idealuri sa ne hotaram singuri viitorul.
Educatia a avut, si atunci, si are, si acum, un rol extrem de important in constructia si consolidarea poporului si a statului roman. Ea are menirea de a transmite din generatie in generatie limba romana, de a ne invata si de a ne aminti de stramosii nostri, care au luptat pentru idealul national, de a ne arata cine suntem, ce vrem si incotro ne indreptam ca societate.
Educatia transmite, mai departe, copiilor si nepotilor nostri valorile in care noi, ca popor, credem, pregatindu-i astfel pentru o lume dominata de diversitate, o lume globala, in care nu granitele politice si nu stampila de pe pasaport vor spune cine suntem si de unde venim. In aceasta lume a secolului al XXI-lea, cea care va conta va fi identitatea culturala. In cazul nostru, aceasta identitate are in spate secole de istorie si, in curand, 100 de ani de stat national, unitar.
Educatia si Cercetarea au devenit, in ultimii ani, domenii cu care Romania a inceput sa iasa in lume. Acestea au devenit o sursa de mandrie nationala si de promovare a tarii noastre in lume. Avem elevi si studenti extraordinari, avem profesori de calitate, pasionati de ceea ce fac, avem cercetatori de exceptie, care isi dovedesc valoarea in competitii internationale de prestigiu.
Elevii romani au reusit, si anul acesta, sa urce pe cele mai inalte trepte ale podiumului la concursurile si olimpiadele internationale.
Cercetatorii romani au reusit sa uimeasca lumea (este cazul echipei de la Cluj, care a creat sange artificial, dar si a altor cercetatori mai putin prezenti in spatiul public, care reusesc sa faca inalta performanta, aici, in Romania), unii dintre ei fiind inclusi chiar in topul celor mai influenti oameni din lume - asa cum este Ionut Budisteanu).
Un stat puternic se bazeaza pe o scoala puternica. Aceasta este credinta cu care guvernul actual incearca sa readuca educatia acolo unde ii este locul. Asa cum inaintasii nostri au urmarit cu tenacitate realizarea idealului national si au luptat pas cu pas pentru ca astazi sa traim intr-o Romanie unita, la fel trebuie sa procedam si noi: sa consolidam treptat, cu rabdare si perseverenta, sistemul educational, sa redam demnitatea cadrelor didactice si sa desavarsim astfel opera inceputa acum aproape un secol - o Romanie puternica, demna in lume, o Romanie educata si o Romanie mandra de ceea ce este, un loc in care fiecare cetatean isi poate scrie propriul destin."