Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat la
Digi24 ca reprezentantii bisericilor fac confuzie intre promovarea egalitatii de gen si schimbarea de gen, care "e cu totul alt subiect si nu are legatura cu egalitatea intre femei si barbati".
"Sunt confuzii in abordari. Egalitatea de gen vorbeste despre egalitatea dintre femei si barbati, iar aici nu vad cine ce ar avea de protestat sau criticat si de ce ar trebui sa excludem egalitatea de gen din Legile Educatiei. Egalitatea de gen este un principiu constitutional si sta la baza organizarii oricarei societati democratice. Egalitatea de gen nu are legatura cu minoritatile sexuale, ca atare nu inteleg aceasta critica formulata de cultele religioase. Este nevoie de dialog, dar cu sau fara includerea acestor notiuni, Legea Educatiei trebuie sa respecte aceste principii. Unii gandesc ca egalitatea de gen se refera si la persoanele transgender si la schimbarea de gen, ceea ce e cu totul alt subiect si nu are legatura cu egalitatea intre femei si barbati", a declarat Csaba Asztalos.
In opinia presedintelui CNCD, "
diversitatea este un concept foarte larg, putem vorbi si despre diversitatea religioasa, iar in educatie daca nu avem aceasta diversitate, atunci avem o mare problema".
Csaba Asztalos a subliniat ca, de fapt, cultele religioase sunt „iritate de simpla prezenta a unor persoane cu alta orientare sexuala decat hetero”.
"Observ ca numite organizatii si chiar si cultele se concentreaza exclusiv pe drepturile minoritatilor sexuale, iar orice notiune care ar promova in mod indirect drepturile acestora produc o iritare si o reactie de a sterge tot ce exprima zona drepturilor omului si a nediscriminarii. De aici si aceste cereri de a elimina diversitatea sau de a califica asa-numita ideologie de gen. Sunt elemente care induc in eroare. Simpla existenta a unor oameni, a unor persoane cu alta orientare sexuala decat hetero, genereaza in randul unora dintre reprezentantii cultelor iritare. Ei interpreteaza ca simpla existenta a acestor persoane si daca isi asuma identitatea in spatiul public, chiar si intr-o scoala, acest lucru ar crea o forma de discriminare pentru cei care sunt heterosexuali. Este o interpretare pe care intr-o democratie nu putem sa o acceptam. Fiecare are dreptul sa isi asume identitatea, iar scoala trebuie sa creasca copii cu un spirit critic, sa poata distinge intre informatia corecta si cea falsa si, din acest punct de vedere, avem nevoie si de valorile religiei", a mai declarat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.