Marcel Ciolacu a precizat ca ar fi vorba despre o istorie a religiilor ca obiect de studiu si nu religia intr-un sens habotnic.
„Cultele au inteles ca trebuie sa fie unite intr-o astfel de abordare. Cultele au propus un optional, deci nu obligatoriu. Si sportul e optional, ca materie de
Bacalaureat. Nu vorbim despre religie in sensul sa fii habotnic, ci vorbim despre istoria religiilor la Bacalaureat. Eu nu pot sa intru in bascalia cu «ce faci, pupati moastele?»”, a declarat liderul PSD, citat de
News.ro.
Intrebat daca nu ar trebui facute niste studii de impact privind introducerea Religiei ca materie optionala la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a raspuns: „Ce studii de impact sa faci la principiile crestine, vechi de mii de ani?”.
„Religia aduce cunoastere, nu supunere. Nu trebuie sa fii habotnic daca inveti istoria religiilor. Despre ce vorbim? Eu am trait in comunism, nu poate sa-mi mai impuna nimeni nimic. Ca sa impui unui stat in Romania, dupa 50 de ani, sa impui un progresism fortat, peste ceea ce tu simti si crezi, nu duci la nimic, ci la extremism, la antagonizare. Nu stiu ce-si doresc ei, ca nu vor putea sa schimbe Romania”, a completat liderul PSD.
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane si ai celorlalte culte religioase din Romania propun ca
Religia sa poata fi aleasa ca disciplina de examen la Bacalaureat, la fel ca alte materii din trunchiul comun.
„Nediscriminarea Religiei in raport cu alte discipline scolare din trunchiul comun, prin includerea acesteia in lista disciplinelor scolare, la alegere, in cadrul examenului national de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventeaza orele de religie sa aiba posibilitatea de a-si valorifica si verifica competentele dobandite la aceasta disciplina, una dintre putinele care se studiaza pe tot parcursul invatamantului preuniversitar si singura care a fost validata de majoritatea covarsitoare a parintilor”, se arata in adresa cultelor religioase.
Conform datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in anul scolar 2022-2023 frecventeaza
ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta inseamna ca in jur de 73% dintre parinti au ales pentru copiii lor aceasta disciplina.