Obligativitatea orei de Religie a fost mult discutata in ultimii ani, scrie
scoala9.ro. Inainte de 2015, parintii care nu doreau participarea copiilor lor la orele de Religie depuneau o cerere in acest sens la conducerea scolii. In prezent, procedura este inversata. Actuala legislatie prevede ca parintii care vor ora de Religie in orarul copiilor lor sa faca o solicitare catre conducerea scolii la inceputul fiecarui ciclu de invatamant.
Conform datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in anul scolar 2022-2023, frecventeaza ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta inseamna ca in jur de 73% dintre parinti au ales pentru copiii lor aceasta ora. O scadere de 15% fata de situatia de acum sapte ani.
Ce prevede Legea Educatiei cu privire la orele de Religie in scoli
ART. 18
(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
(3) Disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cultele religioase recunoscute oficial de stat.
Retragerea elevului de la ora de Religie
Cererea de inscriere la ora de Religie este valabila pe toata perioada de scolarizare in invatamantul preuniversitar sau pana la schimbarea optiunii. In situatia in care parintii, respectiv elevul major decid, in cursul anului scolar, schimbarea optiunii de a frecventa ora de religie, situatia scolara a elevului respectiv pe anul in curs se incheie fara disciplina Religie.
In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile necesare pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
Ce se intampla cu elevii care NU sunt inscrisi la ora de Religie
In cazul elevilor care nu solicita frecventarea orei de Religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara activitatile, precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor, in perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la ora de Religie.
Elevii carora nu li se pot asigura conditiile pentru frecventarea orelor de religie, conform confesiunii proprii, pot solicita sa participe, in calitate de audienti, la orele de religie organizate de unitatea de invatamant pentru elevii apartinand altor culte. Participarea se aproba de catre conducerea unitatii de invatamant, la solicitarea scrisa a parintilor, respectiv la solicitarea elevilor majori. Elevii care participa ca audienti nu vor fi evaluati, iar situatia scolara a acestora se incheie fara disciplina Religie.
Elevilor care nu frecventeaza ora de religie li se vor asigura activitati educationale alternative in cadrul unitatii de invatamant, stabilite prin hotararea consiliului de administratie.