Cadrele didactice vor primi salariile in luna ianuarie cu o intarziere de o saptamana, din cauza implementarii in decembrie a noilor masuri fiscal-bugetare care au fost puse in practica abia la inceputul anului 2014.
Ministerul Finantelor Publice a emis in decembrie 2013 un ordin pentru punerea in aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus in practica incepand din 1 ianuarie 2014, in conditiile in care Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata noilor cerinte, iar serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de invatamant au foarte mult de munca pentru intocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor.
Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a explicat ca "victimele acestei masuri prost aplicate" sunt, in primul rand, salariatii din invatamant, care vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana.
"Avand in vedere ca noile cerinte impuse de MFP implica calculul salariilor pe cicluri de invatamant, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de invatamant, primar, gimnazial si liceal, si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat", a adaugat Simion Hancescu.
Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar intarzierea achitarii acestora inseamna penalizari, "pe care nu le plateste Guvernul". De asemenea, acesta considera ca Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa faca aceasta schimbare treptat, astfel incat personalul din invatamant sa nu aiba de suferit.
"Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice trebuie sa gaseasca urgent o solutie, pentru ca plata salariilor sa fie facuta in cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu.
Presedintele FSLI a subliniat ca plata salariilor in invatamant ar fi trebuit sa inceapa din 5 ianuarie.