"M-am bucurat foarte mult sa vad (si solicit pe toti profesorii din zona invatamantului tehnologic, invatamantului profesional si tehnic) ca sunt colegi de-ai nostri care au materiale realizate pe suport pdf, nefacand statul nimic pentru ei in ultimii cinci ani de zile. Adica in niciun liceu tehnologic nu exista manuale pe module, copiii nostri care invata in liceul economic, spunea doamna director, nu au niciun manual, toate auxiliarele curriculare fiind facute de catre profesori.
Toate aceste auxiliare curriculare, resurse educationale deschise, vor fi facute publice pe biblioteca scolara virtuala pe care o cream in asa incat modelul de buna practica, de exemplu de la clasa a IX, profil economic din Craiova, sa se poata extinde in toata tara. Am spus-o ca toti cei care vor realiza manuale si auxiliare curriculare vor avea punctaj pentru gradatie de merit. Imi doresc ca urmatoarele criterii pentru gradatii de merit sa aiba in componenta foarte multe elemente pe care profesorii, profesorii de excelenta le au in portofoliile lor, dar nu au fost cunoscute niciodata", a argumentat Liviu Pop.
Ministrul Educatiei a subliniat ca pentru aceia care doresc manuale alternative cadrul legal le permite ca pe banii lor sa faca manuale alternative, dar statul are obligatia, in conformitate cu Constitutia, prin MEN, pentru fiecare elev sa asigure un manual scolar la programa scolara in baza curriculei nationale.
Potrivit ministrului, fiecare profesor are un portofoliu, unii dintre ei chiar niste portofolii extraordinare, cu foarte multe documente, create in parcursul carierei educationale, dar care care niciodata nu au fost scoase la iveala, acestea functionand doar la nivelul unitatii scolare, poate la nivelul inspectoratului, dar nu la nivel national, iar din acest motiv vor fi doua categorii de auxiliare — cele contra cost si cele din categoria resurselor educationale gratuite.
"De aceea, prin modificarea pe care o vom face pe regulamentul de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar, vom avea doua categorii de auxiliare, daca le putem numi asa: cele care sunt contra cost, pe care le evaluam la nivel national prin Consiliul National de Evaluare si Examinare, si cele care sunt in categoria resurselor educationale deschise, gratuite, care pot fi folosite in orice unitate scolara, gratuit, si care se vor evalua la nivel IsJ si a Casei Corpului Didactic.
La CCD vom evalua auxiliarele curriculare, adica daca un profesor are propriul lui manual, programa a venit cu module imbunatatite, modele de teste, de probleme, demonstratii, le poate face ca resursa educationala deschisa, fara drept de autor, libere in tot sistemul de invatamant in Romania si peste tot unde avem copii romani in diaspora. E un demers absolut obligatoriu", a adaugat Liviu Pop.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Maria 31 Oct. 2017 19:18:53
Cred că e o idee bună. Dacă se comunică deschis, fără răutate și în folosul copilului, se poate face lumină. Auxiliarele cuprind multe greșeli sau depășesc nivelul. Se pare că nu le verifică nimeni... Și așa programele sunt prea încărcate... Un exemplu e programa de clasa a II-a. La matematică și explorarea mediului au foarte multe de făcut: numerația până la 1.000, adunare și scăderea 0--1.000 fără trcere peste ordin și cu trecere peste ordin, înmulțirea și împărțirea, probleme cu cel puțin 2 aflări, unități de măsură, noțiuni de geometrie, evaluări. + cunoștințe legate de mediu.Totul se face în ritm alert, fără a se ține cont de particularitățile elevilor.