Elevii si profesorii, fara masti gratuite
"Asa s-au gandit guvernantii, banuiesc ca pur si simplu nu exista fonduri suficiente, dar din ce am discutat cu fosti colegi, nu mi se pare ca e o problema extrema, profesorii si elevii vor merge cu masti procurate de ei", a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca autoritatile nu pot asigura masti de protectie pentru toti elevii, cand acestia se vor intoarce la scoala. Prioritate pentru mastile gratuite au elevii din familii vulnerabile, a declarat el.
"In deschiderea scolilor este un parteneriat in care este implicat si guvernul si autoritatile locale Vom deconta cheltuielile care sunt facute de autoritatile locale pentru desfasurarea in bune conditii. Prioritar este sa asiguram masti pentru copiii care provin din familii vulnerabile asa cum a fost si alocarea pentru achizitionarea de masti. Evident ca trebuie sa existe masti suplimentare daca un copil vine fara masca sa i se puna la dispozitie masca, dar acum nu se pot lua masti pentru toti copiii", a afirmat Ludovic Orban.
Prin urmare, profesorii si parintii vor fi cei care vor suporta costul mastilor, dar si al solutiilor dezinfectante. Potrivit unui calcul simplu, ei vor scoate din buzunar aproximativ 200 de lei pe luna pentru minimum de protectie:
2 lei o masca x 2 masti pe zi x 5 zile = 20 lei per saptamana = 140 lei pe luna
10 lei un dezinfectant per saptamana x 4 saptamani = 40 lei
5 lei servetele dezinfectante per saptamana x 4 saptamani = 20 lei
_______
Total = 200 lei lunar
Mai multe asociatii de elevii condamna deja aceasta decizie si solicita ca Guvernul Romaniei sa nu puna in pericol sanatatea elevilor si sa isi indeplineasca datoria morala pe care o are fata de cetateni, punand la dispozitie masti de protectie pentru fiecare elev.
"Este obligatoriu ca statul sa asigure masti fiecarui elev, asa cum de altfel a si promis in luna aprilie. Veti spune ca o masca nu este scumpa, dar intr-o familie cu venit mediu, unde mai multi copii merg la scoala, costurile pentru a asigura 2-3 masti pe zi ajung sa fie mari. Nu ar trebui ca familiile sa faca eforturi pentru a-si putea trimite in siguranta elevii la scoala. Mai mult de atat, cum vrea Guvernul sa stabileasca cine primeste masca de protectie?", a spus Andreea-Sabina Spatariu, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.
Scoala incepe in 14 septembrie
Inceperea anului scolar este prevazuta, deocamdata, de Ministerul Educatiei, in 3 scenarii: rosu, galben si verde.
Acolo unde numarul de cazuri de infectari este sub unul la mia de locuitori in ultimele 14 zile, se aplica planul verde, adica va fi permisa prezenta fizica la scoala. In localitatile cu pana in 3 cazuri la mia de locuitori se aplica scenariul galben, in care se va merge la scoala prin rotatie si se va face si invatamant online. In scenariul rosu, de peste 3 cazuri la mia de locuitori, cursurile sunt suspendate, iar orele vor fi doar online.
Alina Teodorescu 28 Aug. 2020 08:36:06
Orele trebuie sa se desfasoare numai on line ! Altfel vor fi cazuri care vor depasi posibilitaile spitalelor si situatia va fi de nastavilit. Va rog sa analizati, impreuna cu medicii care sunt in masura sa hotarasca ! Nu este logic sa se inceapa scoala cu atatea infectari in 24 de ore, peste 1400, iar cand erau numai cateva sute orele se desfasurau on line. Elevii circula cu autobuzele, fac naveta zilnic, vin din diferite medii, circula si propaga virusul. In plus, ei nu rspecta regulile, dar transmit, fiind asimptomatici.Alina Teodorescu 28 Aug. 2020 08:35:25
Orele trebuie sa se desfasoare numai on line ! Altfel vor fi cazuri care vor depasi posibilitaile spitalelor si situatia va fi de nastavilit. Va rog sa analizati, impreuna cu medicii care sunt in masura sa hotarasca ! Nu este logic sa se inceapa scoala cu atatea infectari in 24 de ore, peste 1400, iar cand erau numai cateva sute orele se desfasurau on line. Elevii circula cu autobuzele, fac naveta zilnic, vin din diferite medii, circula si propaga virusul. In plus, ei nu rspecta regulile, dar transmit, fiind asimptomatici.