Premierul a afirmat ca prezenta efectiva a elevilor la cursuri este necesara avand in vedere "impactul psihologic de anul trecut".
"Obiectivul meu pentru acest an scolar este acela de a avea prezenta fizica totala. inca nu avem o varianta clara pentru ce se intampla dupa 6 la mie. Deocamdata am pus acel prag acolo. Eu va spun ca voi face tot ce este posibil ca anul acesta scoala sa ramana cu prezenta fizica. S-ar putea sa fie situatii intr-o anumita localitate, intr-o anumita scoala sau intr-o anumita clasa temporar, dar, ca idee generala, vreau ca anul scolar sa fie anul acesta cu prezenta fizica.
Am vazut impactul psihologic pentru elevi anul trecut. Este important sa ramana scoala cu prezenta fizica. Bineinteles, purtarea mastii ramane obligatorie in clase. Vom testa, avem teste, vaccinarea este acum posibila si pentru copii", a precizat Citu.
Anterior, ministrul Educatiei a afirmat ca autoritatile au pregatit doua scenarii pentru situatia in care rata de infectare intr-o localitate trece de 6 la mie:
- trecerea in online a tuturor elevilor
- trecerea in online doar a celor nevaccinati si netrecuti prin boala, cu posibilitatea ca cei vaccinati sa vina in continuare fizic la scoala.
Pana la pragul de 6 cazuri raportate la o mie de locuitori, elevii vor merge fizic la scoala.
Cum incepe anul scolar 2021-2022
Mai exact, din 13 septembrie, principalele modificari fata de anul trecut sunt urmatoarele:
• daca incidenta din ultimele 14 zile a cazurilor dintr-o localitate se mentine sub 6 la mia de locuitori, toti elevii merg fizic la ore;
• cand incidenta trece peste 6 la mia de locuitori, sunt doua posibile scenarii:
- trecerea in invatamant online integral
- sistem hibrid cu invatamant online pentru copiii care sunt nevaccinati si netrecuti prin boala si posibilitatea de a continua invatamantul fata in fata pentru copiii care sunt vaccinati sau trecuti prin boala in ultimele 180 de zile;
• se mentine obligatia purtarii mastii in spatiile inchise. In spatiile deschise, masca nu este obligatorie, cu exceptia ceremoniei de deschidere a noului an scolar. Mastile nu mai pot fi textile, vor fi permise doar mastile de uz medicinal;
• activitatea sportiva se poate desfasura preferabil in spatii exterioare, iar daca conditiile meteo nu permit se poate desfasura in interior, pana la incidenta de 2 la mie fara masca de protectie.
Anul scolar 2021-2022 este programat sa inceapa pe 13 septembrie si va fi structurat astfel:
Semestrul I va avea 14 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea va avea 20 saptamani de cursuri, dispuse in intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului "
Scoala Altfel", in perioada 8- 14 aprilie, interval in care se pot organiza fazele nationale ale olimpiadelor scolare.
Vacantele elevilor in anul scolar 2021- 2022:
25- 31 octombrie 2021: vacanta pentru invatamant prescolar si primar;
23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanta de iarna;
15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanta de primavara;
11 iunie 2022 - pana la data din septembrie 2022 la care vor incepe cursurile anului scolar 2022 – 2023, vacanta de vara.