Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a precizat ca portofoliul educational va sta la baza planurilor de invatare individualizate la nivelul fiecarui elev si ca va deveni obligatoriu incepand cu grupa mijlocie de la gradinita.
Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Sorin Cimpeanu scrie ca portofoliul personal educational este elementul central al evaluarii invatarii si permite monitorizarea evolutiei elevului prin inregistrarea in cuprinsul acestuia:
a) a evaluarii profilului elevului prin observarea dezvoltarii acestuia pe baza unui profil de dezvoltare specific varstei;
b) a progresului scolar, urmarit prin forme de evaluare continua care monitorizeaza atingerea obiectivelor invatarii;
c) a evaluarilor profilului prescolarului/elevului, realizate diferentiat, in functie de nivelul de invatamant.
Portofoliul personal educational poate fi realizat si pe suport digital in cadrul sistemului integrat de management al scolaritatii si va fi administrat de Ministerul Educatiei, asa cum este prevazut la art. 61 alin 8 din proiectul Legii invatamantului preuniversitar: Formatul portofoliului personal educational, modalitatea si ritmicitatea inscrierii datelor in cuprinsul acestuia sunt stabilite prin ordin al ministrului educatiei.
Ministerul Educatiei coordoneaza si in prezent functionarea optima a Sistemului Integrat de Management al Scolaritatii, cu stricta respectare a normelor legale pentru protectia datelor cu caracter personal. Elevul major sau parintii/ reprezentantul legal ai elevului minor controleaza caracterul public sau confidential al informatiilor cuprinse in portofoliu.
Portofoliul personal educational, obligatoriu de la gradinita
Portofoliul personal educational se utilizeaza incepand cu grupa mijlocie din gradinita si este obligatoriu pe tot parcursul invatamantului preuniversitar cu un rol esential in orientarea scolara.
La finalizarea clasei a VIII-a, consilierul scolar si dirigintele au obligatia sa emita o recomandare de incadrare in educatia secundara superioara, avand caracter de orientare scolara pentru fiecare elev in parte. Recomandarea este emisa in baza unei evaluari specifice, care se comunica elevului si parintilor/reprezentantului legal. La elaborarea recomandarii sunt consultate si cadrele didactice de la clasa. Recomandarea are un caracter orientativ in stabilirea celor mai potrivite optiuni pentru profilul fiecarui elev si se include in portofoliul personal educational.
Dupa finalizarea invatamantului obligatoriu, portofoliul educational va fi mentinut activ si poate fi completat cu rezultate ale activitatilor de invatare pe tot parcursul vietii.
Portofoliul educational al elevului, un criteriu in evaluarea activitatii profesionale a cadrului didactic
Portofoliul educational va reprezenta un instument util si in procedura de evaluare a cadrelor didactice. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate de invatare se comunica parintilor/reprezentantului legal si sunt trecute in portofoliul personal educational al elevului, fiind un criteriu important in evaluarea activitatii profesionale a cadrului didactic.
Portofoliul personal educational este obligatoriu, incepand cu generatia de prescolari care incep grupa mare, clasa pregatitoare si clasa I in anul scolar 2023 - 2024.
Portofoliul educational va avea un rol esential in reglarea curriculumului prin faptul ca acesta contine evaluarile de profil ale elevilor, acest aspect generand o adaptare continua a scolii la nevoile elevului.