"La sediul Ministerului Educatiei am avut o intrevedere cu reprezentanti ai Federatiei Romane de sah. In cadrul acesteia s-a analizat oportunitatea semnarii unui protocol de colaborare pentru derularea orelor de sah in cadrul palatelor si cluburilor copiilor, precum si ca disciplina optionala in scoli.
Astfel, copiii s-ar bucura de ore interactive, in care vor avea oportunitatea de a-si antrena mintea in lumea sahului. Un alt element pe agenda de discutii este Campionatul European Feminin de sah din 31 mai - 13 iunie, de la Iasi, care poate fi o sursa de inspiratie si motivatie pentru copii din Romania", transmite Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.
Sahul se numara printre materiile propuse de minister in noua programa pentru liceu. Noile planuri-cadru, insa, se amana, deoarece "numarul de propuneri de modificare a fost atat de mare incat practic nimanui nu-i convin, am impresia ca nu mai plac nici macar celor care le-au facut, sau celor care le-au validat. Si atunci poate e momentul sa luam o mica pauza si sa ne mai gandim un pic", a declarat ministrul Sorin Cimpeanu.
Ministerul Educatiei a decis introducerea unui curs optional de "sah in scoli" inca din anul 2014, insa pentru invatamantul primar.
Ramane de vazut de la ce varsta elevii isi vor putea alege sa studieze sahul ca materie optionala in scoli.
Sahul ar putea avea efecte benefice pentru copii, deoarece:
1. Ajuta la dezvoltarea gandirii strategice si analitice;
2. Ajuta la dezvoltarea gandirii creative;
3. Ajuta la dezvoltarea puterii de calcul;
4. Ajuta la dezvoltarea puterii de concentrare;
5. Ajuta la dezvoltarea memoriei, motiv pentru care persoanele care practica sahul au risc redus de a face Alzheimer;
6. Imbunatateste performantele scolare ale copiilor, prin calitatile pe care le dezvolta;
7. Dezvolta spiritul de fair-play;
8. Dezvolta spiritul competitiv ;
9. Ajuta la gestionarea emotiilor;
10. Ajuta la dezvoltatea puterii decizionale.