O veste buna pentru profesori: Salariile se vor plati din bugetul de stat

De Ion Andreea
la 02 Nov. 2017
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O veste buna pentru profesori: Salariile se vor plati din bugetul de stat02Nov.2017

Salariile profesorilor vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale. Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a dat raport de admitere propunerii legislative initiate care prevede ca plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale ale personalului din invatamant se va asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.

Dupa cum, probabil, ati auzit in ultime vreme, multe primarii au inceput sa aiba probleme in achitarea salariilor catre profesori din bugetele locale (vezi aici cazul recent din Campina). De aceea, este o veste buna pentru profesori faptul ca banii pentru salariile acestora vor fi alocati direct din bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei.
 
Ce inseamna asta? Teoretic, faptul ca nu va mai exista riscul aparitiei unor astfel de situatii de "incapacitate de plata" ale bugetelor locale.
 
Propunerea legislativa prevede si ca plata sumelor necesare executarii hotararilor judecatoresti se va face incepand cu 2018, esalonat pe cinci ani, din bugetul de stat, scrie agerpres.ro.
 
"Incepand cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educatiei Nationale, se asigura fondurile necesare pentru executarea hotararilor judecatoresti devenite executorii pana la 31 decembrie 2017, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din invatamant', mai prevede proiectul.
 
Plata sumelor din hotararile judecatoresti se va face astfel: in 2018 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in anul 2019 se plateste 10%, in 2020 si in 2021 - cate 25%, iar in 2022 - 35% din valoarea titlului executoriu.
 
Ministerul Educatiei Nationale va aproba metodologia de calcul a acestora, prin ordin de ministru, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii, cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate de invatamant.
 
Sumele reprezentand daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale, acordate prin hotarari judecatoresti devenite executorii dupa 1 ianuarie 2018, se vor achita de la bugetul de stat esalonat pe 5 ani de la data titlului executoriu, mai prevede proiectul.
 
Ministrul educatiei Liviu Pop a precizat, la sedinta comisiei, ca proiectul de lege "clarifica doua aspecte in invatamantul preunivesitar", unul fiind legat de salarizarea cadrelor didactice.
 
"Se stie ca acest lucru (salarizarea cadrelor didactice - n.r.) se face prin finantarea per elev. Astazi, Ministerul Educatiei Nationale gestioneaza tot programul contabil pentru toate cele 7.000 de unitati scolare din Romania. Noi propunem ca aceste sume sa fie gestionate de catre Ministerul Educatiei, prin inspectoratele scolare si sa nu mai intre prin consiliile locale, uneori din cauza luptei politice profesorii neluandu-si salariile la timp", a explicat ministrul.
 
El a mai sustinut ca proiectul prevede si reglementari legate de plata dobanzilor.
 
"Se stie ca avem o suma foarte mare de dobanzi pe care trebuie sa le plateasca sau inspectoratul scolar sau unitatea scolara sau primarul sau consiliul local. Noi propunem ca toate aceste titluri executorii, aceste dobanzi, sa vina in bugetul de stat. Ministerul Educatiei Nationale sa aloce procentual 5-10% in urmatorii 5 ani de zile, exact cum au fost achitate si sentintele judecatoresti pe care cadrele didactice le-au castigat dupa aparitia legii in 2011", a adaugat Liviu Pop.
 
Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Petru Andea, a spus, la randul sau, ca "proiectul de lege vine sa usureze sarcina administratiei locale, trecand la bugetul Ministerul Educatiei Nationale plata salariilor pentru personalul didactic din preuniversitar". "Precizez ca este vorba de circa 270.000 de persoane si un buget de circa 14 miliarde de lei. Este o suma care de acum inainte va fi garantata prin bugetul de stat care va fi, de asemenea, aprobata de Parlament", a adaugat Andea.
 
Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este prima camera sesizata.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

salarii cadre didacticesalarii invatamant


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
27Ian.2018

Vasi Lucian BUJOR 27 Ian. 2018 13:11:40

ATENTIE!!!

Au facut asta ca sa musamalizeze urmatoarele:
Inspectoratele au primit ordin ca de luni, 29 ianuarie 2017, se vor face sedinte prin care profesorii sunt anuntati ca nu sunt bani pentru doua luni din anul acesta, si sa vina ei, nu guvernantii cu idei si propuneri de unde sa faca rost de bani!

In opinia mea, socialismul este un cancer.
02Nov.2017

Becheru Dragomira 02 Nov. 2017 17:33:02

Dacă parteneriatul pentru educație ar fi funcționat cu adevărat și educației i s-ar fi alocat 6% din PIB nu s-ar fi ajuns an această situație, nici pentru profesori care uneori nu știu dacă ași vor primi salariile la timp, nici pentru elevi cărora nu li se decontează integral abonamentul.
Ne antrebăm: de ce sunt atatea absențe ale elevilor?; de ce nu vin tinerii cei mai bine pregătiți an anvățămant?; De ce avem astfel de rezultate la Bacalaureat?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//