Testarile online vor fi prin Platforma nationala de alfabetizare functionala, care include teste realizate conform standardelor de alfabetizare functionala, corelate cu profilul absolventului, pentru clasele de inceput de ciclu gimnazial si liceal, respectiv pentru clasele a V-a si a IX-a, se arata in proiectul de lege.
Functionarea si gestionarea platformei este realizata de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare.
Proiectul Legii invatamantului preuniversitar prevede si infiintarea Programului national de formare a cadrelor didactice in vederea cresterii nivelului de alfabetizare functionala a elevilor. Derularea Programului va fi reglementata prin hotarare de Guvern initiata de Ministerul Educatiei, la propunerea CNFDCD.
Alfabetizarea functionala implica un set de competente care presupun capacitatea celui care invata sa ia decizii in mod autonom, pe baza abilitatilor dobandite in diferite etape ale formarii sale educationale. Aceste trei seturi de competente se refera la:
a) realizarea de conexiuni logice, extragerea ideilor principale si exprimarea unui punct de vedere (citirea si intelegerea unui text scris),
b) capacitatea de a transpune informatia abstracta in activitatile cotidiene (alfabetizarea matematica),
c) capacitatea de intelege fenomenele din natura si de a lua decizii bazate pe date factuale(alfabetizarea stiintifica).