Sorin Ion a explicat ca excluderea elevilor agresivi iese din discutie, atata timp cat invatamantul este obligatoriu, si ca interventia specialistilor in comportamente este cheia problemei.
Declaratiile secretarului de stat in Ministerul Educatiei vin pe fondul scandalului de la Targoviste, unde parintii au refuzat sa-i mai aduca pe copii la scoala din cauza unui elev abia transferat de la alta scoala, acuzat ca ar avea un comportament agresiv.
”Intamplator, cunosc situatia pentru ca sunt dambovitean de origine si am fost inspector general o perioada destul de lunga in acest judet. Haideti sa pornim putin de la acest caz pentru ca am auzit de foarte multe ori cuvantul exmatriculare si este bine sa lamurim de la inceput acest lucru: nu exista notiunea de exmatriculare. Ar fi, de altfel, un nonsens (...) dreptul la educatie este garantat de Constitutie. Prin urmare, sa scoatem de la inceput din ecuatie si e bine ca ascultatorii nostri sa stie foarte clar. Pe de alta parte, este foarte clar ca parintii sau principala grija a oricarui parinte este propriul copil. Si pentru asta poate sa treaca peste orice regula, fie ca este formala sau mai putin formala – este dispus sa uite toate regulile sociale. Si poate ca este de inteles atitudinea aceasta anormala – incercarea de a indeparta un copil din colectiv. S-a vorbit destul de mult de incadrarea acestuia intr-o scoala speciala – nu este vorba de asa ceva. Copilul are un intelect absolut normal”, a explicat Sorin Ion, la
Europa FM.
Potrivit lui Sorin Ion, "solutia in aceste situatii nu este pedeapsa, ci preventia".
"Cand spun preventie ma gandesc la existenta unui numar mai mare de consilieri scolari. (...) Stiti foarte bine ca in Romania aveam la aproape 3 milioane de copii undeva peste 2300 de consilieri scolari. Am suplimentat cu 1200. Suntem in acest moment in procedura de ocupare a lor acolo unde se poate pana la 1 septembrie – pentru ca pozitiile au fost distribuite inspectoratelor scolare. (..) Suntem constienti ca nu reprezinta solutia perfecta, nu o sa eradicam violenta scolara, dar este un pas si mai avem pasi in pregatire", a mai spus Sorin Ion.
Totodata, Sorin Ion a declarat ca "legislatie avem, insa procedurile nu sunt la acest moment tocmai fericite". Prin urmare, Ministerul Educatiei lucreaza la proceduri clare in functie de tipul de eveniment, alaturi de institutii precum DGASPC, Servicii de Siguranta Scolara – birourile de politie de la nivelul fiecarui judet, Centrele de Resurse si Asistenta Educationala.