Potrivit
noii Metodologii pentru crese, in grupa mica vor fi 7 copii in medie, dar nu mai putin de 5 si nu mai mult de 9. In grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 15. In grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 20. Pana acum, recomandarile erau de maxim 7 copii in grupa mica, respectiv maxim 9 copii in grupele mijlocie si mare.
ART.10
"Conform grupelor de varsta, numarul copiilor la grupa de anteprescolari din unitatile prevazute la art.1, alin.(3) si la art.6, alin.(1) este:
a) in medie 7 copii, dar nu mai putin de 5 si nu mai mult de 9, la grupa mica;
b) in medie 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 15, la grupa mijlocie;
c) in medie 12 copii, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 20, la grupa mare".
Asta va insemna crese mai aglomerate ca pana acum, incepand de anul viitor.
Doar 10 zile pentru acomodarea blanda la cresa
Parintii vor avea voie sa-si asiste copiii la cresa mai putin timp. O alta modificare adusa de noua Metodologie pentru functionarea creselor vizeaza reducerea timpului permis parintilor sa-si asiste copilul in vederea adaptarii.
Astfel, „dupa inscriere, parintele/reprezentantul legal, in urma discutiei cu personalul didactic, poate beneficia de un program special de acompaniere a copilului in timpul programului unitatii, pe o perioada de maximum 10
zile lucratoare.”
Actuala legislatie prevede ca „in vederea adaptarii copilului, dupa inscriere, parintele/reprezentantul legal poate insoti copilul la programul din cresa pe o perioada de maximum 15 zile.”
Cresele cu program prelungit raman deschise pe perioada vacantelor scolare
Unitatile de educatie timpurie anteprescolara cu program prelungit functioneaza pe tot parcursul anului, inclusiv in timpul vacantelor scolare, perioada in care se organizeaza activitati educationale recreative.
Unitatile de educatie timpurie anteprescolara, indiferent de tipul de program al acestora, pot fi inchise temporar, cu acordul inspectoratului scolar si cu informarea parintilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curatenie, reparatii sau dezinsectie.
In perioada vacantelor scolare se poate restrange activitatea unitatii de educatie timpurie anteprescolara, in functie de situatia cererilor primite din partea parintilor, cu respectarea planificarii concediilor de odihna ale cadrelor didactice
Acte necesare pentru inscrierea la cresa
(1) Actele necesare inscrierii copiilor in unitatile de educatie timpurie anteprescolara sunt:
a) cerere de inscriere;
b) copie de pe certificatul de nastere al copilului;
c) copie de pe actele de identitate ale parintilor/ reprezentantilor legali si, dupa caz, copie a hotararii/ sentintei de plasament sau a sentintei de incredintare in vederea adoptiei;
d) adeverinta de angajat pentru fiecare dintre parinti/ reprezentantii legali, pentru tipul de program prelungit;
(2) Pentru copiii inscrisi in unitatile de educatie timpurie anteprescolara prevazute la art.6, alin.(2) se elimina documentul mentionat la alin.(1), pct.d) si se completeaza cu:
a) adeverinta de la medicul de familie, in care sa se mentioneze ca respectivul copil este sanatos clinic;
b) fisa de imunizari, intocmita conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii, cu privire la intrarea copilului in colectivitate.
(3) Cererea de inscriere se depune conform calendarului prevazut la art.15 (1) si va fi completata de avizul epidemiologic, eliberat de medicul de familie al copilului cu 24 - 48 de ore inainte de a incepe frecventarea unitatii.
(4) Avizul epidemiologic prevazut la alin. (3) se prezinta si in cazul absentei copilului din unitate pentru o perioada mai mare de 3 zile.
(5) Datele personale extrase din actele cuprinse in dosarul de inscriere se consemneaza in Registrul de evidenta a copiilor.
(6) Registrul prevazut la alin (5) cuprinde: numele si prenumele copilului, data nasterii, domiciliul, numele si prenumele parintilor, data intrarii copilului in unitate si o rubrica de observatii, unde se va scrie data transferului copilului si unitatea unde a fost transferat sau data retragerii copilului din evidentele unitatii si motivul acesteia.