Ministerul Educatiei anunta ca, pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, a initiat proiectul de ordonanta de urgenta pentru instituirea unor masuri privind buna functionare a sistemului de invatamant in anul scolar 2022 - 2023, in ceea ce priveste organizarea examenului national de bacalaureat, a evaluarii elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte, la finalul clasei a VI-a si a concursului national de ocupare a posturilor didactice de predare din invatamantul preuniversitar.
Astfel, in contextul protestului personalului din invatamantul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede urmatoarele:
1. La examenul national de Bacalaureat, pentru anul scolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale, probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal si probele de evaluare a competentelor digitale se echivaleaza/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei, in termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
2. In anul scolar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte, la finalul clasei a VI-a, nu se organizeaza.
3. Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) in invatamantul preuniversitar, in sesiunea 2023, consta intr-o proba scrisa pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educatiei, fara inspectia la clasa.
Nota de fundamentare a proiectului de OUG