"S-au semnat vineri contractele subsecvente, dupa ce la inceputul saptamanii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au castigat licitatia au la dispozitie intre una si cinci zile pentru a depune scrisorile de garantie bancara.
Nu ai controlul daca o sa depuna intr-o zi sau in cinci zile. Daca depun, de exemplu, maine, poimaine contractul incepe sa se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este intre una si cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea saptamana viitoare, luni", a declarat Sorin Cimpeanu la Digi24.
"Asteptarea mea este, asa cum am primit informatia, la finalul acestei saptamani. Dar, se poate foarte bine sa fie si luni, marti, la inceputul saptamanii viitoare", a mentionat ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu a precizat ca toti elevii urmeaza sa fie testati, indiferent daca sunt sau nu sunt vaccinati anti-COVID-19.
Testarea in scoli a elevilor a starnit un val de reactii din partea profesorilor, dar si din partea parintilor.
Initial s-a decis ca profesorii sa fie cei care administreaza testele elevilor, insa
75% dintre acestia se opun, astfel ca va trebui gasita o alta solutie. Ministerul Educatiei a solicitat deja Ministerului Sanatatii sa stabileasca daca testele pe baza de saliva pot fi administrate elevilor acasa, de catre parinti, inainte sa mearga la scoala.
Ce se intampla cu testarea COVID a elevilor? Inca nu stim exact, insa Ministerul Sanatatii urmeaza sa stabileasca. Avem o noutate, insa: optiunea ca elevii sa fie testati acasa de catre parinti, optiune pe care ministerele nu au adus-o pana acum in discutie.
Ministerul Sanatatii a anuntat, vineri, ca procedura pentru testarea elevilor la scoala prevede ca testele sa fie efectuate de doua ori pe saptamana: lunea si joia.
Testarea se va efectua in sala de clasa, la inceputul orelor de program.
"Personalul unitatilor invatamant va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios.
Testele se vor arunca in cosuri de gunoi prevazute cu capac si pedala prevazute cu sac de gunoi, si vor fi colectate si eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Sanatatii.
Ce se intampla daca un test iese pozitiv?
1. Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului.
2. Elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate.
3. Cadrul medical sau, dupa caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unitatii invatamant vor solicita la directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.
Unitatile de invatamant din sistemul public si privat vor raporta directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din saliva, in vederea testarii prin metoda RT-PCR.