Potrivit unui comunicat de presa al ministerului, noile programe vor intra in vigoare incepand cu anul scolar 2021-2022.
"Aceste programe scolare pentru invatamantul special sunt elaborate in baza planurilor-cadru aprobate prin Ordinul nr. 3.662/2018 si reprezinta o premiera prin prisma faptului ca, fata de ceea ce exista anterior, acestea sunt concepute tinand seama de tipurile de dizabilitate, si nu de gradele de deficienta", afirma MEC.
Astfel, prin intermediul acestor 425 de programe scolare, se va urmari parcursul educational la nivel prescolar, primar si gimnazial pentru copiii cu:
* dizabilitati intelectuale grave, severe si/sau asociate;
* dizabilitati intelectuale moderate, grave, severe si/sau asociate;
* dizabilitati senzoriale multiple;
* dizabilitati auditive;
* dizabilitati vizuale;
* dizabilitati locomotorii.
Conform aceleiasi surse, din cele 425 de programe scolare aprobate, 71 sunt in limba maghiara.
Totodata, au fost elaborate si programele scolare pentru elevii din centrele de detentie, centrele educative si penitenciare.
MEC reaminteste ca, potrivit art. 53 din Legea educatiei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare, invatamantul special dispune de planuri de invatamant, de programe scolare, de programe de asistenta psihopedagogica, de manuale si de metodologii didactice alternative, adaptate tipului si gradului de dizabilitate, aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.