Ministrul Educatiei a spus ca programul "Masa sanatoasa in scoli" va fi implementat, in parteneriat, de Ministerul Educatiei si Ministerul Agriculturii, avand surse de finantare asigurate din bugetul national, fonduri externe nerambursabile si rambursabile.
"Alta decizie pe care vreau sa o transmit este aceea de a propune instituirea unui program integrat national, de masa sanatoasa in scoli. Programul urmeaza sa aiba o durata de 5 ani: 2022-2027. Totodata, urmeaza sa fie gestionat, in parteneriat, de Ministerul Educatiei si Ministerul Agriculturii, sa aiba finantare de un miliard de euro pentru cei 5 ani, sa cupleze surse de finantare de la bugetul national si fonduri externe nerambursabile si rambursabile", a spus Sorin Cimpeanu.
Potrivit lui Sorin Cimpeanu, includerea unitatilor de invatamant preuniversitar in program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educatiei, luand in considerare scolile cu vulnerabilitate mare si medie din perspectiva abandonului scolar.
„Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educatiei, luand in considerare vulnerabilitatea mare si medie din perspectiva abandonului scolar. (...) Prima runda din Programul National de Reducere a Abandonului Scolar, finantat prin PNRR, a realizat deja selectia unui numar de 1415 scoli. Pentru cheltuieli de alte bunuri si servicii, care presupun costuri de hrana, sunt alocate 224 de milioane de lei, pentru 3 ani. Sunt vizatii elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masa sanatoasa in scoli. Urmeaza runda a doua, in care numarul estimat al elevilor care beneficiaza, din gimnaziu, este de 380.000”, a declarat Sorin Cimpeanu.
Ministrul Educatiei a anuntat ca, pentru programul „Masa sanatoasa in scoli” se va constitui un grup de lucru la nivelul guvernului, unde Ministerul Educatiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor vor lucra astfel incat elevii sa primeasca la scoala alimente sanatoase si romanesti.
Sorin Cimpeanu a explicat ca proiectul-pilot "Masa calda in scoli" ar fi trebuit sa fie implementat in 150 de scoli din tara. Desi au avut finantare, in 16 scoli nu s-a putut implementa proiectul din motive precum: licitatii blocate, lipsa ofertanti in localitatile izolate sau din lipsa unui buget local aprobat.