Singura solutie de a reduce victimele accidentelor rutiere este educatia timpurie, sunt de parere parlamentarii. Proiectul legislativ prin care se propune introducerea orelor de educatie rutiera in scoli a fost adoptat tacit de catre deputati si se afla acum la Senat pentru dezbatere.
Mai exact, proiectul de lege prevede ca pana la sfarsitul anului 2020, Ministerul Educatiei, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne sa elaboreze o strategie privind educatia pentru preventia rutiera a elevilor.
"Riscul de producere a unui accident in zona scolilor creste si este asociat si cauzei de neacordare prioritate copiilor angajati in traversarea drumului la trecerile pentru pietoni. In acest caz, sanctionarea soferilor si semnalizarea corespunzatoare a drumurilor publice nu sunt masuri sufieciente. Copiii trebuie sa fie educati in sensul preventiei unor astfel de accidente. In jumatate dintre accidentele rutiere sunt implicati pietoni", este prezentat in expunerea de motive.
"Strategia trebuie sa fie transpusa in planurile-cadru de invatamant incepand cu anul scolar 2021-2022. Ideal ar fi ca elevii din invatamantul obligatoriu de stat, privat si confesional sa beneficeze de cel putin un curs de preventie rutiera o data la doua saptamani. Scoala va putea decide daca aceasta practica va fi extinsa prin curriculumul la decizia scolii, la propunerea consiliului profesoral", mai este precizat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Cursurile vor fi organizate in scoala la diverse intervale, de exemplu biluar sau semestrial. Apoi, fiecare scoala va putea sa decida, la propunerea consiliului profesoral, ca aceste cursuri sa se tina la intervale mai scurte, inclusiv saptamanal.
Atentie! Pentru ca educatia rutiera sa fie introdusa in scoli, este nevoie ca proiectul de lege sa treaca si de Senat si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
In prezent, elevii pot participa doar la actiuni de informare ale Politiei Rutiere, care se desfasoara, de regula, in Saptamana Altfel.
Nicolae Capatana 03 Oct. 2019 08:24:22
Titlul este generos! Intr-adevar educatia rutiera este o componenta esentiala a educatiei omului! Ea trebuie inceputadin prima clasa de scoala primara si finalizata in ultimul an de gimnaziu! "Desteptii" au propus un titlu, dar au macar un draft al continutui??? Cineva Miha intreba cine o va preda. Cred ca orice profesor care poate constientiza importanta disciplinei. E bine ca exista 1 an si jumatate pentru pregatirea si implementarea noii discipline. In nici un caz nu trebuie "bagata" in CDS ci in trunchiul comun! Timp se gaseste din belsug! Nu este nici o nenorocire daca un elev din scoala primara nu stie ridicarea la putere sau extragerea radicalului de ordinul doi - de 3 nu mai vorbim - dar a nu sti cum sa circuli pe drum ar fi intr-adevar o nenorocire! Rau nu ar fi daca in clasa a III-a sau a IV-a s-ar preda si Mitul lui Platon! Acum din pacate nu o fac decat unii profesori de exceptie prin ultimul an de liceu de renume !!!Miha 02 Oct. 2019 15:15:53
Cine o va preda?