"Marti, 8 martie, este ultima zi in care ramane activa starea de alerta, generata de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat sa va comunic ca va ramane ultima zi. Guvernul nu va prelungi starea de alerta. Ca atare, la miezul noptii, va expira starea de alerta in Romania", a anuntat Dan Carbunaru, purtatrul de cuvant al Guvernului, la Palatul Victoria.
Disparitia starii de alerta inseamna, printre altele, ca in scoli NU va mai fi obligatorie purtarea mastii de protectie. A lamurit acest lucru insusi ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Ridicarea starii de alerta inseamna, in educatie, revenirea totala la starea de dinainte de Legea 55 si intoarcerea stricta la prevederile Legii educatiei nr 1/2011. Adica se anuleaza atat toate restrictiile, cat si toate facilitatile", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Concret, nu vor mai fi posibile predarea si examinarea online. Odata cu iesirea din starea de alerta, ordinul comun al ministrilor Sanatatii si Educatiei, emis in baza OUG 141 din 2020 si a legii 55 din 2020 isi inceteaza automat valabilitatea. Insa, in calitate de ministru al Educatiei, recomand purtarea mastii de protectie in spatii inchise (in scoli, gradinite si universitati), chiar daca nu va exista obligativitatea pentru masca de protectie. Recomand, de asemenea, respectarea riguroasa a regulilor de igiena", a explicat Cimpeanu.
De retinut este si faptul ca Romania ar putea trece din starea de alerta in stare de criza, dat fiind razboiul din Ucraina. Este o masura pe care o pregateste Guvernul si pe care ar putea sa o instituie in clipa in care teritoriul, populatia, sanatatea sau mediul ar fi amenintate in vreun fel.
Dat fiind razboiul de la granitele tarii noastre, ar putea fi chemati la ordine barbatii cu varste intre 18 si 60 de ani. Dupa aprobarea proiectului, intrarea in starea de criza poate fi decisa doar de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.