Maria Nistor doreste sa adopte modelul invatamantului superior antiplagiat si sa treaca proiectele de manuale printr-un soft specializat in antiplagiat. Directorul a observat, in anumite manuale, unele bucati de text preluate copy-paste din diverse surse, unele dintre acestea neavand nicio legatura cu invatamantul: "Consider ca ar trebui ca aceste manuale sa treaca printr-un soft antiplagiat, pentru ca este foarte trist sa gasesti fragmente copy-paste integral de pe anumite bloguri ciudate care fac reclama la mobila, de exemplu, în manualele elevilor din România. Un copy-paste substantial. Dai pe pagina urmatoare si gasesti un copy-paste de la Wikipedia. “ a declarat Nistor.
Nistor, care si-a incheiat mandatul de Director al Editurii Didactice si Pedagogice, a declarat, marti, in finalul conferintei de presa, ca este nemultumita de calitatea manualelor din Romania. Aceasta a precizat insa ca face referire doar la un singur manual, dar ca nu intelege de ce ministerul nu ia masuri in acest sens. De asemenea, Maria Nistor considera ca putem folosi acelasi soft antiplagiat ca cele care sunt utilizate in mediul universitar:“Discut despre un singur manual, nu de toate. Este foarte trist ca ministerul a ajuns sa plateasca o asemenea calitate precara. Asa cum avem în mediul universitar softuri antiplagiat, asa ar trebui sa existe si pentru manuale".
Editura Didactica si Pedagogica a corectat greselile aparute într-un manual de Geografie, asa cum a mentionat Nistor, insa la alte edituri nu s-au facut corecturile necesare. "Vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca în timp ce EDP si-a corectat greselile din Geografie si daca este ceva ce regret profund în acest mandat este faptul ca am avut încredere în acei evaluatori, exista edituri private care nu o fac (nu fac corecturile necesare – n.r.)".
O noutate in Romania ar fi aceea ca toate cultele si minoritatile nationale se vor putea bucura de manuale. Editura Didactica si Pedagogica a facut acest lucru dupa 20 de ani.