Declaratia ministrului vine dupa amendamentul votat vineri de Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor potrivit caruia elevii din invatamantul obligatoriu pot fi exmatriculati in situatii grave. In completare, Ligia Deca a spus noua Lege a Educatiei va include o procedura care va permite dreptul la contestatie.
"Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedura care sa asigure dreptul la contestatie, dreptul la aparare etc. si sigur ca aceasta exmatriculare nu inseamna ca nu se poate reinmatricula elevul la alta unitate de invatamant si, sigur ca da, dupa ce exista un program in care sa existe consiliere, sa existe ajutorul necesar pentru indreptarea comportamentului. Consideram insa ca, avand in vedere situatiile din ultimele luni de violenta in scoala, trebuie sa avem prevederi. Ne-am uitat si la ceea ce se intampla in alte state ale Uniunii Europene care, chiar daca invatamantul este obligatoriu si garantat, au aceasta posibilitate de exmatriculare din unitatea de invatamant pentru cazurile cele mai grave", a declarat Liga Deca, potrivit
Agerpres.
Ministrul a mentionat ca decizia privind reinmatricularea in acelasi an scolar sau in cel urmator va fi stabilit "prin legislatie secundara", pentru ca fiecare caz este aparte.
"Cred ca fiecare caz este aparte si, in functie de evaluarea profesionistilor, se poate determina daca reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioada de consiliere, de indreptare de reevaluare si asa mai departe", a adaugat Ligia Deca.
Exmatricularea elevilor a fost reintrodusa in proiectele Legilor Educatiei, potrivit unei decizii luate, vineri, in Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor.
Amendamentul privind exmatricularea, initiat de PSD, PNL si minoritati, prevede ca "exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada invatamantului obligatoriu poate fi realizata numai in situatii grave, in urma incalcarii normelor de disciplina in spatiul scolar, in vederea protejarii dreptului la educatie al celorlalti beneficiari primari".