Proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatricularii prescolarilor si elevilor din invatamantul obligatoriu. Acum, dupa modificarea proiectului de lege pentru invatamantul preuniversitar, exmatricularea elevilor va fi permisa "in situatii grave".
Amendamentul privind exmatricularea, initiat de PSD, PNL si minoritati, prevede ca "exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada invatamantului obligatoriu poate fi realizata numai in situatii grave, in urma incalcarii normelor de disciplina in spatiul scolar, in vederea protejarii dreptului la educatie al celorlalti beneficiari primari".
"Exmatricularea poate fi dispusa numai dupa parcurgerea unei proceduri disciplinare care garanteaza dreptul la aparare si contestatie", mai prevede textul aprobat.
Va reamintim, in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, in vigoare de la 1 septembrie 2022, a fost introdusa prevederea potrivit careia elevii nu mai pot fi exmatriculati, avand in vedere faptul ca dreptul la educatie este de ordin constitutional. Exceptia apare in invatamantul postliceal, pentru ca nu are caracter obligatoriu.
Extras din ROFUIP 2022, art.120, alin 1. lit e) si art.127, alin. 1.
Art.120, alin 1. lit e) "elevii exmatriculati din invatamantul postliceal, cu drept de reinscriere; acestora li se inscrie in documentele scolare "Repetent prin exmatriculare, cu drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant sau in alta unitate de invatamant".
Art.127, alin. 1."Consiliile profesorale din unitatile de invatamant de stat, particular sau confesional valideaza situatia scolara a elevilor, pe clase, in sedinta de incheiere a cursurilor, iar secretarul consiliului consemneaza in procesul-verbal numarul elevilor promovati, numarul si numele elevilor corigenti, repetenti, amanati, exmatriculati (in cazul elevilor din invatamantul postliceal), precum si numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7, respectiv 8 pentru profilul pedagogic si unitatile de invatamant teologic si militar/calificative mai putin de "Bine"".
Legile Educatiei, modificate de parlamentari
Potrivit
Agerpres, deputatii din Comisia de invatamant au aprobat,
cu acordul ministrului Educatiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD. Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numarului minim de elevi si prescolari de la care se organizeaza si functioneaza unitatile de invatamant.
In sens sens, la propunerea PSD, gradinitele si cresele vor putea functiona cu un numar minim de 140 de prescolari si/sau anteprescolari, fata de 150 cat se propune in proiectul Guvernului, iar unitatile de invatamant postliceal vor putea functiona cu un numar minim de 100 de elevi.
Unul dintre articolele mai dezbatute a fost cel privind formele de organizare a invatamantului, reprezentantii PSD propunand sa fie si varianta invatamantului la domiciliu, dar ministrul Educatiei, Ligia Deca, a respins aceasta varianta.
"Nu consideram ca homeschooling este o optiune fericita pentru asigurarea invatamantului in acest moment", a precizat Deca.
Deputatii din Comisia de invatamant au inceput, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiect.