"Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a fost contactat de catre Uniunea Sindicala Sanitas, ne-am inteles foarte bine din prima clipa, am urmat pasii legali, noua ne-a placut foarte mult aceasta idee de a oferi cursuri de prim ajutor la un nivel atat de extins, la 9.000 de cadre didactice existente in Bucuresti", a declarat inspectorul scolar general adjunct Robert Penciu.
El a spus ca initiativa Sanitas s-a concretizat printr-un acord semnat pe 21 octombrie, iar, dupa ce s-a stabilit modul de actiune, parteneriatul a fost pus in aplicare foarte rapid. "Incercam sa terminam instruirea tuturor profesorilor din Bucuresti la sfarsitul anului 2016. Daca nu reusim sa cuprindem toti profesorii, vom continua si in 2017. Este vorba de profesorii din toti anii de invatamant, de la gradinite, scoli gimnaziale si licee din Bucuresti", a spus Robert Penciu.
El a adaugat ca ISMB incearca sa gaseasca solutii pentru ca aceste cursuri sa-i vizeze si pe elevi. "O sa incercam sa identificam solutii sa mai cooptam niste echipe de specialisti, de formatori, poate chiar din semestrul al doilea al acestui an scolar, sa incepem macar punctual cu cate o echipa in fiecare scoala", a aratat Penciu.
Presedintele Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a precizat ca acest program a luat nastere la initiativa parintilor. "Parintii ne-au rugat sa incercam sa venim, in cadrul programului '
Scoala Altfel', sa tinem aceste cursuri. Ne-a fost greu sa patrundem in aceste scoli, pentru ca, daca nu ai aprobare din partea directorului, a Inspectoratului, e greu sa patrunzi, dar totusi am facut-o. Am predat acest curs catorva profesori si elevi si ideea a prins foarte bine, am avut solicitari foarte multe. Si nu aveam acces la Inspectorat. Pana am ajuns sa vorbim cu domnul inspector si (...) a doua zi deja s-a transpus intr-un acord", a explicat Husanu.
Potrivit acestuia, pana acum s-au tinut cursuri in 14 licee, care insumeaza peste 400 de profesori, cate 25 - 30 in fiecare institutie scolara. "Aceste cursuri se fac in baza unei programari venite din partea Inspectoratului, in unitatile scolare, de regula cate un curs in fiecare unitate scolara la care pot participa de la 8 la 25-30 de persoane. Am inceput cu sectorul 3, si din ianuarie pana in martie o sa incercam sa facem in sectorul 5, dar va trebui sa ne intindem pe parcursul a peste un an ca sa acoperim toate scolile. Cursurile sunt tinute de doctori din cadrul SMURD Bucuresti (...) pe care i-am motivat sa vina alaturi de noi sa predea aceste cursuri. Este o echipa de 4-5 formatori de la SMURD si inca doi formatori de la o alta asociatie. (...) Acum incercam sa mai pregatim si alte persoane sa faca acest lucru, ca sa putem termina mai repede", a afirmat Husanu.
Valentin Voicu, consilier local in cadrul Primariei sectorului 3, a aratat ca toti profesorii si toti elevii au nevoie de acest curs. "Trebuie sa stim sa acordam prim ajutor, trebuie sa stim sa reactionam in momentul in care o persoana are nevoie. Poate sa ni se intample si in clasa, poate sa ni se intample si pe strada, dar sa stim sa acordam acel prim ajutor, care este vital in primele 10 minute pana la sosirea ambulantei", a declarat el.
Actiunea a fost organizata de Federatia Sindicala Sanitas Bucuresti, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in baza acordului de colaborare semnat intre cele doua institutii.