Conform schemei propuse de ministrul Educatiei, intre 3 si 6 ani, copiii vor beneficia de educatie timpurie. Noutatea este ca elevii vor avea invatator pana in clasa a VI-a, mai exact vor studia cu acelasi cadru didactic, dar si cu alti profesori specializati pentru anumite discipline.
Mai mult, la finalul clasei a III-a va avea loc o evaluare cognitiva si socio-emotionala.
"Nu putem sa dam raspunsurile acum. Sunt incercari ale noastre de a gasi formula cea mai potrivita: copilul intra in educatia timpurie intre 3-6 ani, apoi urmeaza de la clasa I pana la clasa a III-a.
Va rog sa acceptati, aici, clasa I e ceea ce numim azi clasa pregatitoare, pentru ca, din pacate, a intrat in mentalul public drept clasa zero, ceea ce mi se pare absolut de neacceptat, pentru ca din start reflecta o imagine extrem de negativa.
Pana la clasa a III-a - actuala clasa a doua - elevii sunt indrumati de profesor pentru invatamantul primar. Urmeaza o evaluare cognitiva si socio-emotionala, ca sa stim ce avem de corectat dupa primii ani de scoala", a explicat Ecaterina Andronescu.
De asemenea, va avea loc o evaluare a nivelului elementar al competentelor, la finalul clasei a VI-a, iar intre clasele VII-IX elevii vor avea si un consilier de cariera.
"Urmeaza clasele IV - VI, a VI-a fiind echivalentul clasei a V-a de acum, in care introducem si profesori la discipline precum limbile straine. Urmeaza o noua evaluare, la nivelul elementar al competentelor, iar incepand cu clasa a VII-a sa avem o consiliere pentru cariera mult mai serioasa decat avem acum, in asa fel incat copiii sa poata alege ceea ce li se potriveste", a detaliat ministrul.
Mai mult, conform noului proiect, elevii care nu fac fata Evaluarii Nationale de la clasa a VIII-a, vor putea sa urmeze un an suplimentar. Ulterior, acestia vor urma programele de studii liceale si formare profesionala.

Absolventii de liceu vor sustine unul dintre cele
patru tipuri de Bacalaureat propuse. Examenul de
Bacalaureat va avea o noua proba: "creativitate, cunostinte, abilitati, aptitudini si atitudini", conform unei scheme anuntate de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Mai mult, matematica va fi eliminata de la Bacalaureat in trei dintre cele patru tipuri de Bac propuse. De asemenea, Geografia este complet eliminata dintre materiile de Bac.
Materiile care se vor da la BAC A1 Bacalaureat pentru studiile de stiinte, potrivit propunerii ministrului pentru viitoarea Lege a Educatiei sunt:
Limba romana
Limba straina
Matematica
Fizica/Chimie/Biologie
Proba de creativitate, cunostinte, abilitati, aptitudini si atitudini
Materiile pentru BAC A2 Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste:
Limba romana
Limba straina
Istorie
Filosofie/logica/filosofie
Proba de creativitate, cunostinte, abilitati, aptitudini si atitudini
Materiile pentru BAC V Bacalaureatul pentru studiile vocationale:
Limba romana
Limba straina
Proba specifica
Proba de creativitate, cunostinte, abilitati, aptitudini si atitudini
Materiile pentru noul BAC T Bacalaureatul profesional:
Limba romana
Limba straina
Stiinte
Toate aceste propuneri au fost prezentate in cadrul evenimentului de lansare a viziunii sistemice "Educatia de uneste", organizat de Ministerul Educatiei Nationale, in aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" si au intrat deja in dezbatere publica.
Comentarii [7 comentarii]Adauga comentariul tau
Horia 09 Apr. 2019 20:53:08
Doamna asta isi bate joc atat de elevi, cat si de profesori. Nu i se spune intamplator ,,abramburica". N-ar fi mai bine sa plece acasa, cu tot guvernul de incompetenti din care face parte? Nu de alta, dar chiar dansa ne spunea anul trecut ca este cel mai incompetent guvern. Probabil ca a uitat! Geografia unde este in ecuatia asta? Sau nu ne mai trebuie nimic?Magda 08 Apr. 2019 20:25:22
Schimbare de dragul schimbării! Ați mai făcut asta o dată cu ani an urmă și ați distrus baza materială pentru meserii din școlile profesionale și atelierele din școlile generale.Locul dv. este acasă, cat mai departe de anvățămantul preuniversitar!Care pot fi urmările acestei legi ?
V-ați gandit la miile de profesori care vor rămane fără locuri de muncă? Vă doriți o țară de obezi, lipsiți de credință an D-zeu și fără posibilitatea de a vorbi o limbă străină an Europa ? Unde sunt cele 3-4 ore de ed. fizică pe care le promiteați pană nu demult? Mai bine fără ed. fizică ?! Sunt oare anvățătorii pregătiți să predea copiilor pană an clasa a VI-a ? Ooo! ai perfecționăm! Decat să plătim orele profesorilor mai bine plătim perfecționările necesare. Despre asta e vorba? În loc ca efectivele de copii pe clasă să scadă, puneți bețe an roate acum și găsiți modalități de scădere a bugetului pentru plata salariilor.
Și părinții știu că este clasa pregătitoare, s-au obișnuit. Dv., nu!
Tata Glontu 08 Apr. 2019 13:12:48
Stimată doamnă ministru de matematică are nevoie si soferul si electricianul si strungarul si tamplarul. Cum o rezolvati??????Gabriela 06 Apr. 2019 16:41:20
Doamna in cauza continua doar ce-a inceput in anterioarele mandate : abrambureala sistematica a invatamantului romanesc. Este de o totala inconstienta amestecand zona de intamant primar cu cel gimnazial, vezi predare invatator+profesori pana la clasa a VI-aactuala clasa a V-a. La clasa a V-a acum este alta programa decat la primar, toate disciplinele sunt predate de profesori, invatatorul este doar pana la clasa a IV-a. Este o ticneala totala. Pune consilieri de cariera la gimnaziu, la clasa a VIII-a, si dupa ea, la clasa a IX-a, cand clasa a IX-a deja apartine ciclului liceal de invatamant, da total peste cap structura de gimnaziu si liceu, intr-o ordine de nebuni, din care nu mai intelege nimeni nimic. Este cel mai INCOMPETENT ministru din fruntea MEN, din ultimii 30 de ani! La liceu, in clasa a XII-a nu exista consilieri de cariera, in schimb ei sunt pusi la clasele a VIII-a si a IX-a. Nu am cuvinte sa-mi exprim revolta pentru toate tampeniile pe care are intentia sa le promoveze prin aceasta noua lege a invatamantului. Plecati odata, si lasati in pace invatamantul romanesc!Miha 05 Apr. 2019 17:44:59
IEŞIȚI LA PENSIE URGENT! !!!!! NU ȘTIȚI CÂT RĂU FACEȚI, RAU CARE SE VA ÎNTOARCE CA UN BUMERANG ASUPRA DVS. NU SUNTEM COBAII DVS. SCHIMBĂRILE ACESTEA NU SE FAC DE PE O ZI PE ALTA! !!!! CU CINE V-AȚI CONSULTAT? ????? CU CEI DIRECT IMPLICAȚI, NU CRED! Faceți rău și partidului prin aberațiile emise. Dacă va vopsiți părul, semănați cu Dancilă! !!👎Bărbulescu, ministrul ceauşist, a știu sa impună disciplina an anvățămant! ! Voi semănați haos și o sa culegeți furtună. Adio și n-am cuvinte! !!Radu 04 Apr. 2019 17:25:31
Aceasta doamna ministru de varsta a III a, are 72 ani, care a distrus anvățămantul profesional, acum distruge anvățămantul liceal, nu anțelege ce discipline sunt necesare pentru elevi, care ii va ajuta an viitor. Doamna aveți telefon inteligent, vorbiți de tableta, de laptop și eliminați orele de tehnologia informației și comunicării din planul de anvățămant, iar la școlile din mediul rural inspectoratele nu accepta ore opționale de TIC, dar an mediul urban s-au acceptat astfel de opționale. Este o mare discriminare. Pensia reprezinta o opțiune realista, faceți mult rău.....Denis 04 Apr. 2019 16:17:36
Este strigator la cer! Sunt atatea facultati de informatica care dau admitere din informatica si d-na ministru scoate informatica din bacalaureat.Ne vrea pe toti prosti!