Elevii care aleg aceasta forma de invatamant beneficiaza de bursa profesionala:
• 200 lei lunar (de la bugetul de stat), daca elevul este inscris la invatamantul profesional
• 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat si 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul incheie un contract individual de practica), daca elevul este inscris la invatamantul dual
Inscrierea in invatamantul profesional 2020
Pentru completarea fisei de inscriere, elevii trebuie sa mearga la scoala gimnaziala pe care au absolvit-o, unde vor fi asistati de diriginte. Ei vor fi programati intr-o anumita zi si la o anumita ora, conform
alegetidrumul.ro.
Vedeti mai jos cum arata fisa de inscriere in invatamantul profesional:
Atentie! Fisa de inscriere, impreuna cu foaia matricola a candidatilor va fi transmisa electronic de catre unitatea de invatamant gimnazial pe care elevul a absolvit-o catre scoala profesionala aleasa. Asadar, candidatii nu mai trebuie sa mearga personal la scoala profesionala ca sa depuna actele.
Calendar admitere scoli profesionale 2020
Vedeti mai jos calendarul complet al admiterii in invatamantul profesional de stat pentru anul scolar 2020-2021:
Absolventii clasei a VIII-a pot opta pentru continuarea studiilor in anul scolar 2020-2021 in:
• invatamantul profesional
• invatamantul dual
• invatamantul liceal tehnologic.
Planul de scolarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o crestere cu 29% a claselor de invatamant profesional tehnic si profesional dual, comparativ cu cifrele din acest an scolar, in contextul in care piata muncii are nevoie de personal calificat, a declarat, in luna februarie, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie.
Totodata, ea a mentionat ca este important ca parintii sa fie informati si despre faptul ca tinerii care urmeaza aceste forme de scolarizare isi pot continua ulterior studiile, daca doresc sa faca liceul si o facultate.
Conform datelor oficiale, in anul scolar 2020-2021 in invatamantul profesional si tehnic sunt prevazute 3.457,5 clase cu 96.631 locuri. Cele mai multe locuri sunt la profilele de mecanica, turism si alimentatie publica, comert, industria textilelor si pielariei.
Pentru invatamantul dual, planul de scolarizare la nivel national prevede 325 de clase cu 8.896 de locuri, cele mai multe locuri fiind pentru pregatirea in domeniile mecanica, turism, electric si electromecanic.