Actul normativ modifica unele structuri ale institutiilor de invatamant superior, la solicitarea acestora, rectifica specializari de scolarizare si introduce noi specializari evaluate de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).
Printre cele mai importante modificari fata de anul universitar anterior se numara si introducerea in Nomenclatorul domeniilor si specializarilor/ programelor de studii universitare a trei specializari noi, care au in vedere corelarea cunostintelor absolventilor cu cerintele si tendintele actuale de pe piata muncii, respectiv: "Drumuri, poduri si infrastructuri militare", in cadrul domeniului de licenta Inginerie civila, "Materiale energetice si aparare CBRN", in cadrul domeniului de licenta Inginerie de armament, rachete si munitii, si "Design aeronautic", in cadrul domeniului de licenta Inginerie aerospatiala.
Totodata, printre cele mai importante modificari fata de anul universitar anterior se numara si schimbarea denumirii specializarii "Transmisiuni", din cadrul domeniului de licenta Inginerie electronica, telecomunicatii si tehnologii informationale, in "Comunicatii pentru aparare si securitate", cu incadrarea in acelasi domeniu de licenta.
Guvernul precizeaza ca documentul adoptat miercuri mentioneaza si cele 26 de specializari/ programe de studii, din cadrul unor universitati de stat si private, care intra in lichidare si pentru care nu se mai organizeaza admitere incepand cu anul universitar 2016 - 2017. Intrarea in lichidare are loc fie la propunerea institutiilor de invatamant superior, fie ca urmare a evaluarii externe a calitatii, efectuate de ARACIS, din care rezulta neindeplinirea standardelor de calitate sau depasirea termenului de evaluare periodica, precizeaza Executivul.
Nomenclatorul domeniilor si specializarilor/ programelor de studii universitare si structura institutiilor de invatamant superior se aproba anual, prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Educatiei.
Potrivit Legii educatiei nationale 1/2011, ciclul I si ciclul II de studii universitare pot fi oferite comasat, intr-un program de studii cu o durata cuprinsa intre 5 si 6 ani, la invatamantul cu frecventa, pentru specializarile reglementate sectorial in cadrul Uniunii Europene, respectiv: Medicina, Medicina dentara, Farmacie, Medicina veterinara, Arhitectura. Diplomele obtinute astfel sunt echivalente diplomei de master, cu nivel de calificare 7.