Ghid pentru inscrierea in clasa pregatitoare 2023: Evaluarea copiilor de catre CJRAE/CMBRAE este programata in perioada 5-26 aprilie 2023

De Ana Ghiarasim
la 16 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid pentru inscrierea in clasa pregatitoare 2023: Evaluarea copiilor de catre CJRAE/CMBRAE este programata in perioada 5-26 aprilie 202316Mar.2023

Inscrierea in invatamantul primar 2023 - 2024 debuteaza pe 3 mai, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei. Pentru a veni in sprijinul parintilor care trebuie sa isi inscrie copiii la scoala, Ministerul Educatiei a publicat o sinteza a celor mai importante informatii privind calendarul si metodologia-cadru pentru inscrierea in invatamantul primar, anul scolar 2023 - 2024.

Inscrierea in invatamantul primar se face in baza metodologiei specifice, aprobata de Ministerul Educatiei. Astfel copiii, care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie sa fie inscrisi in clasa pregatitoare, in conformitate cu prevederile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Inscriere invatamant primar 2023 - 2024


Ce copii pot fi inscrisi in clasa pregatitoare 2023?


⇒ Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2023, inclusiv
 
⇒ Copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 -  in baza recomandarii pentru inscrierea in invatamantul primar*, eliberata de unitatile de invatamant de nivel prescolar sau, daca nu au frecventat gradinita**, in baza evaluarii Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE/CMBRAE), dupa caz.
 
* Pentru obtinerea recomandarii de inscriere in invatamantul primar, eliberata de unitatile de invatamant de nivel prescolar, sunt necesare:
 
- inregistrarea cererilor transmise/depuse la unitatile de invatamant de nivel prescolar pentru obtinerea recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare;
 
- eliberarea/transmiterea catre parinte de catre unitatea de invatamant de nivel prescolar a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare sau in grupa mare, dupa caz.
 

Cui se adreseaza evaluarea CJRAE/CMBRAE ?

 
⇒ copiilor care  implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 si nu au frecventat gradinita
 
⇒ copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 si care s-au intors din strainatate.
 
** In vederea evaluarii copiilor care nu au frecventat gradinita sau au revenit din strainatate sunt necesare:
 
- inregistrarea de catre CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de parinti pentru copiii care indeplinesc criteriile prevazute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei nr. 3.445/2022;
 
- planificarea de catre CJRAE/CMBRAE a organizarii evaluarii + afisarea si comunicarea programarii pentru participarea la evaluare;
 
- desfasurarea evaluarii;
 
- eliberarea/transmiterea catre parinte de catre CJRAE/CMBRAE a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare sau in grupa mare, dupa caz;
 
- solutionarea de catre Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor in invatamantul primar (Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti) a situatiilor exceptionale care necesita amanarea inscrierii in invatamantul primar.
 

Cand si unde se realizeaza evaluarea copiilor? 

 
⇒  Evaluarea copiilor de catre CJRAE/CMBRAE este programata in perioada 5 - 26 aprilie 2023
 
⇒  Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite centre din judet/municipiul Bucuresti, cu prioritate in gradinite.
 

La ce unitate de invatamant poate fi inscris un copil? 
 

Parintele poate opta:
 
1. pentru inscrierea la scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este automat inscris, in baza validarii cererii de inscriere;
 
2. pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
 
Nota: Parintele poate solicita, prin bifarea in cererea-tip de inscriere, ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea, din lipsa de locuri libere
 

Unde vor avea loc inscrierile in clasa pregatitoare?

 
La unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
 
Cererile-tip de inscriere pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
 
Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online pe site-ul dedicat, dar dupa completarea acestora, parintii trebuie sa mearga la unitatea de invatamant pentru care doresc inscrierea copilului in vederea validarii cererii.
 

Care sunt actele necesare pentru inscriere in clasa pregatitoare? 

 
Cerere-tip de inscriere (tip) - disponibila in momentul inceperii procesului de inscriere
 
Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului
 
Copie si original - certificatul de nastere al copilului
 
Recomandarea de inscriere in clasa pregatitoare (acolo unde este cazul).
 
Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).
 

Calendar inscriere clasa pregatitoare 2023 

 
In perioada 3 - 18 mai 2023, parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali vor completa cererile-tip de inscriere online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor.

...vezi AICI calendarul complet pentru inscrierea in clasa pregatitoare 2023-2024
 
De asemenea, in aceeasi perioada vor fi depuse/transmise cererile-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, inclusiv a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare, dupa caz, respectiv a declaratiei pe propria raspundere si a documentelor necesare in copie simpla.
 

Cand si unde vor fi afisate listele elevilor inscrisi si lista locurilor libere?
 

⇒ 31 mai (pentru prima etapa de inscriere): afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul fiecarui inspectorat scolar a candidatilor inmatriculati si a numarului de locuri ramase libere
 
⇒ 15 iunie (pentru a doua etapa de inscriere): afisarea in fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.
 

Care sunt criteriile de departajare pe care scolile le aplica daca numarul de copii este superior numarului de locuri?
 

I. Criterii generale:

 
a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
 
b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
 
c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
 
d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.
 

II. Criterii specifice:

 
⇒  Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de metodologia-cadru
 
⇒  Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.
 

De unde isi pot procura parintii informatii? 

 
Internet: inspectoratele scolare generale vor afisa, pe prima pagina a site-urilor proprii, o sectiune numita Inscrierea in invatamantul primar 2023
 
Direct de la scoli
 
Prin intermediul liniei telverde (la nivelul inspectoratului scolar). 
 

Exista suficiente locuri pentru copii in clasa pregatitoare?

 
Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare decat numarul copiilor.
 

Cum functioneaza inscrierea in invatamantul primar privat? U

 
Inscrierea se face in prima etapa.
 
Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant sau prin formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite.
 
In cazul in care, din diferite motive, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant particular solicitata, acesta poate fi inscris la scoala de circumscriptie, daca parintele/ tutorele legal instituit/ imputernicitul legal a bifat optiunea de intoarcere la scoala de circumscriptie sau, in caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere.
 

Ce este important de stiut despre cererea de inscriere online?
 

Atentie! Completarea cererii de inscriere online nu garanteaza inscrierea copilului dumneavoastra in unitatea de invatamant si nu elimina obligativitatea de a va prezenta la unitatea de invatamant unde doriti inscrierea cu dosarul complet al copilului, in vederea validarii.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Pregatire pentru EVALUAREA NATIONALA - simplu si rapid


NOU: Academia.ro – platforma digitala interactiva pentru pregatirea personalizata in vederea succesului copilului la examenul de Evaluare Nationala.

 Site-ul contine 3 sectiuni cu Teste de Antrenament pentru:

 ->  Limba si Literatura romana (25 de teste, 450 de subiecte rezolvate si explicate)

 ->  Matematica (25 de teste, 300 de exercitii rezolvate si explicate)
 ->  Limba Engleza (30 de teste, 600 de subiecte rezolvate si explicate)

...Vezi AICI toate Testele <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

inscriere invatamant primar 2023-2024inscriere clasa pregatitoare 2023


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//