"In urma semnarii contractului de finantare intre Ministerul Educatiei (prin Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie - CNPEE) si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, pana la finalul lunii decembrie 2023 va fi implementat proiectul „Standardizare si evaluare unitara pentru sistemul de educatie preuniversitar - STANDEV”, Cod SMIS2014+ 154514", transmite Ministerul Educatiei.
Prin intermediul acestui proiect se va asigura o evaluare unitara in sistemul de invatamant preuniversitar la nivel national atat pentru evaluarile curente si sumative, cat si pentru examenele si concursurile nationale din invatamantul preuniversitar, in contextul Programului Romania Educata, parte a procesului global de digitalizare a sistemelor de educatie.
Obiectivele proiectului privind standardele de evaluare in educatie
Valoarea totala a proiectului, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020, este de 57.925.588,84 lei.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea calitatii serviciilor educationale in sistemul de invatamant preuniversitar prin elaborarea, implementarea, monitorizarea, evaluarea si revizuirea unui sistem national coerent si fiabil de standarde curriculare de invatare si de standarde de evaluare, construit pe baza de solutii digitale/de tip TIC, pana in 2023.
Elaborarea standardelor curriculare de invatare si a standardelor de evaluare unitara pentru sistemul de educatie preuniversitar, inclusiv evaluarea externa digitala, vizeaza cresterea calitatii in educatie, asigurarea aceluiasi nivel de educatie de baza pentru toti, comparabilitatea nivelurilor de performanta ale scolilor din diferite medii educationale ale tarii, precum si comparabilitatea cu rezultatele evaluarilor internationale de tipul PISA, PIRLS, TIMSS etc.
Grupul-tinta vizat de proiect este compus din cadre didactice din invatamantul primar si gimnazial, experti in dezvoltare curriculara, experti in evaluare, inspectori scolari, membri ai consiliilor consultative pe discipline din inspectoratele scolare, metodisti CCD/ISJ si elevi.
Rezultatele urmarite prin implementarea proiectului STANDEV
- crearea unei baze de date cu itemi, template teste, baza de date cu rezultate psihometrice;
- curbe caracteristice, platforma desfasurare evaluare etc. (25.200 de itemi elaborati si pilotati, 116 teste elaborate si pilotate);
- formarea de experti pentru standardele de curriculum si cele de evaluare din CNPEE, Ministerul Educatiei, universitati si alte unitati de invatamant;
- formarea de experti in testare si in evaluarea digitala standardizata;
- programe de formare pentru elaborarea de itemi pentru fiecare disciplina;
- 1.260 de seturi de standarde curriculare de invatare si de evaluare;
- elaborarea unui ghid privind utilizarea standardelor curriculare de invatare si a standardelor de evaluare pentru invatamantul primar si gimnazial;
- pilotarea standardelor;
- formarea a 4.600 de cadre didactice;
- elaborarea unui plan-cadru al evaluarilor nationale.
Pentru intreg personalul didactic din invatamantul preuniversitar, standardele curriculare de invatare si standardele de evaluare reprezinta o resursa importanta care orienteaza actiunile educative in scopul sprijinirii si stimularii invatarii, dezvoltarii normale si depline a elevilor.
In cel mai larg sens, standardele reprezinta un set de afirmatii masurabile, care reflecta asteptarile privind ceea ce ar trebui sa stie si sa poata sa faca elevii, din perspectiva competentelor specifice, pentru fiecare disciplina, in cadrul fiecarei etape de formare/dezvoltare a competentelor generale.