"Stiati ca elevul nu trebuie retras de la ora de religie, ci inscris la ora de religie?", scriu reprezentantii Fepal la articolul distribuit. Articolul este o transcriere a interviului acordat de profesorul de Filosofie Emil Moise emisiunii „
Academia Europa FM”.
„A obliga o persoana sa asiste la evenimente religioase sau sa participe la evenimente religioase se pedepseste cu inchisoarea”, spune Codul Penal, conform explicatiilor lui Emil Moise.
Iata cateva dintre declaratiile facute de profesorul Emil Moise pe tema disciplinei Religie:
„Curtea Constitutionala a dat o decizie celebra: a precizat din start ca materia Religie nu poate fi o materie obligatorie. Discutia apoi s-a purtat pe sintagma trunchiului comun. In trunchiul comun, conform normelor Ministerului Educatiei, sunt disciplinele obligatorii. Dar Curtea Constitutionala a lamurit si acest lucru: a gasit o formula – interesanta – care a trebuit aplicata de atunci. Curtea Constitutionala a zis asa: faptul ca Religia este in trunchiul comun nu ii da acestei materii caracter de disciplina obligatorie, ci obliga scoala sa o ofere. Dar copiii si parintii lor o aleg daca doresc sau daca nu doresc”, a explicat profesorul de Filosofie.
"Daca eu cu tine dorim sa ne inchinam maine pe strada nu ne opreste nimeni. Vrem sa spunem o rugaciune – este dreptul nostru sa facem asta. Dar daca noi obligam o persoana sa asiste, doar sa asiste, nu mai zic sa si participe la rugaciune, noi suntem pasibili de a intra in inchisoare. Daca duci un copil la ora de Religie si-l pui sa se inchine, sau sa spuna rugaciuni sau sa asiste cand spui tu rugaciuni, nu este aceeasi situatie? Dupa parerea mea, da. Si parerea mea a si contat in fata Curtii Constitutionale, care a si confirmat acest aspect. Drept urmare, problematica trebuia dusa in directia in care trebuie sa ceara copilul sau parintele sa intre acolo, nu sa ceara sa iasa", a mai explicat Emil Moise.
Saptamana trecuta, BOR si celelalte culte religioase din Romania au cerut, intr-o
adresa trimisa la Ministerul Educatiei, ca Religia sa poata fi aleasa ca disciplina de examen la Bac, la fel ca alte materii din trunchiul comun.
„Nediscriminarea Religiei in raport cu alte discipline scolare din trunchiul comun, prin includerea acesteia in lista disciplinelor scolare, la alegere, in cadrul examenului national de
Bacalaureat pentru ca elevii care frecventeaza orele de religie sa aiba posibilitatea de a-si valorifica si verifica competentele dobandite la aceasta disciplina, una dintre putinele care se studiaza pe tot parcursul invatamantului preuniversitar si singura care a fost validata de majoritatea covarsitoare a parintilor”, se arata in adresa cultelor religioase.
Conform datelor oficiale de la Ministerul Educatiei, in anul scolar 2022-2023 frecventeaza
ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta inseamna ca in jur de 73% dintre parinti au ales pentru copiii lor aceasta disciplina.