Potrivit Ordinului emis de ministrul Educatiei, dezvoltarea retelei de scoli verzi si achizitionarea de autobuze verzi sunt prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). In reteaua de scoli verzi pot fi incluse unitati de invatamant preuniversitar autorizate provizoriu sau acreditate (de stat si particulare), conform reglementarilor legale in vigoare.
Potrivit actului normativ, conceptul de „scoala verde” desemneaza profilul unei scoli care creeaza un mediu sanatos si care favorizeaza invatarea, in timp ce economiseste resurse, genereaza energie electrica proprie si foloseste tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de sera: pompe de caldura, autobuze electrice incarcate cu energie electrica produsa din panouri solare fotovoltaice etc.
„Scolile verzi” reduc consumul de energie si apa, de combustibili fosili, colecteaza separat deseurile si protejeaza mediul ambiant.
„Scolile verzi” protejeaza sanatatea elevilor si a profesorilor prin asigurarea unui mediu interior curat si sanatos, precum si prin furnizarea de programe si servicii pentru o buna nutritie si activitate fizica.
„Scolile verzi” ii invata pe elevi despre durabilitate si mediu, oferindu-le instrumentele pentru a rezolva provocarile globale cu care ne confruntam acum si in viitor.
Conditii pentru dobandirea statului de "scoala verde"
Pentru dobandirea statutului de „scoala verde”, unitatea de invatamant preuniversitar trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) infrastructura reabilitata/renovata/modernizata sau noua;
b) integrarea in curriculumul si in activitatile extrascolare ale unitatii de invatamant a elementelor de educatie pentru dezvoltare durabila/educatie ecologica;
c) includerea, in documentele manageriale ale scolii si in practicile asociate, a unor masuri care sa reflecte accentul pus pe aspectul „verde” al scolii, inclusiv din perspectiva digitalizarii proceselor si continuturilor;
d) deschiderea scolii fata de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/colaborari/cooperari cu actorii relevanti ai comunitatii, pe zona de protectie a mediului si de dezvoltare sustenabila.
Scolile care isi afirma intentia de a dobandi statutul de „scoala verde”, prin includerea in activitatea lor curenta a elementelor din prezenta metodologie, vor fi selectate in vederea certificarii ca „scoli verzi”, in functie de criterii stabilite in cadrul de referinta.
Important! Se va tine cont si de disponibilitatea scolii si a autoritatii locale pentru a continua si sustine parcursul catre o „scoala verde”, de repartizarea echitabila geografic si pe medii de rezidenta, de numarul de elevi, de nivelul de poluare al comunitatii din care provine unitatea de invatamant, de experienta anterioara in implementarea/derularea unor proiecte, de alte activitati de mediu etc.
Scolile vor putea solicita certificarea pentru a primi statutul de „scoala verde”, urmand sa faca dovada respectarii unor criterii aferente celor patru componente prezentate, tinand cont de urmatoarele aspecte: sanatatea si calitatea mediului interior, economia circulara si conservarea resurselor, performanta energetica, optimizarea consumului de apa, biodiversitatea, transportul sustenabil, curiculumul, managementul, parteneriatele.
Scolile vor putea participa anual la un concurs national organizat de Ministerul Educatiei, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, pentru obtinerea statutului de „scoala verde”. Recunoasterea statutului de „scoala verde” se va realiza prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului mediului, apelor si padurilor. In urma obtinerii acestui statut, scolile vor beneficia de finantare suplimentara prin bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Elevi incurajati sa faca voluntariat si sa semnaleze probleme de mediu
O „scoala verde” dezvolta comportamente adecvate in randul elevilor sai:
a) elevii identifica si semnaleaza corect problemele de mediu din comunitate autoritatilor competente;
b) elevii reactioneaza responsabil la comportamentele altor persoane fizice sau juridice care pun natura sau oamenii in pericol;
c) elevii iau parte la actiuni de voluntariat pentru protejarea mediului, refacerea florei si faunei, impaduriri, crearea de spatii verzi;
d) elevii se implica activ in grupuri locale pentru cresterea calitatii vietii in comunitatea lor.
O „scoala verde” se asigura ca elevii sai dezvolta valori precum:
a) echitate;
b) integritate;
c) stare de bine;
d) profesionalism;
e) excelenta;
f) respect;
g) toleranta;
h) transparenta;
i) flexibilitate si colaborare.
O „scoala verde” promoveaza atitudini/deprinderi dobandite de elevi, precum:
a) atitudine responsabila fata de mediul inconjurator si fata de modul de utilizare a resurselor;
b) solidaritate;
c) responsabilitate sociala;
d) cooperare pentru dezvoltare;
e) economisire de resurse;
f) capacitate de analiza a calitatii mediului inconjurator, corespunzatoare comunitatii in care traiesc elevii;
g) capacitate de analiza critica a unor probleme de mediu manifestate la nivel national/global;
h) relationare pozitiva in cadrul diverselor comunitati;
i) corelare, in contexte diferite, a drepturilor cu responsabilitatile corespunzatoare acestora;
j) atitudine analitica a consecintelor pozitive si a celor negative legate de stilurile de viata ale oamenilor in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.
Elevii unei „scoli verzi” pot:
a) sa identifice surse sigure si competente de informare privind protectia si calitatea mediului;
b) sa formuleze si sa exprime idei, puncte de vedere, critici si argumente cu privire la problematici de mediu;
c) sa propuna alternative, solutii la probleme de mediu, sa ia decizii sustenabile si sa isi asume responsabilitatea pentru acestea;
d) sa aduca schimbari pozitive in atitudini si comportamente privind protejarea mediului si mentinerea calitatii vietii.
Pentru ca acest lucru sa devina posibil, in cadrul „scolilor verzi” vor fi utilizate practici didactice adaptate educatiei pentru protectia mediului inconjurator, prin:
a) introducerea, in activitatile de predare-invatare-evaluare ale disciplinelor din trunchiul comun sau optionale, in functie de varsta si nivelul elevului, de notiuni de mediu si schimbari climatice, marcate distinct in planurile de lectie;
b) implementarea, in cadrul curriculumului la decizia scolii/curriculumului in dezvoltare locala, de discipline optionale specifice, cu tematica relevanta pentru schimbari climatice si mediu;
c) implementarea de discipline optionale integrate cu tematici relationate cu Educatia pentru dezvoltare durabila/Educatia ecologica, cum ar fi Educatia pentru sanatate.