Directorul de comunicare al Ministerului Educatiei si Cercetarii a explicat ca scolile pot accepta adeverinte medicale de la medicul persoanei sau persoanelor bolnave din familie, prin care se recomanda ca copilul sa invete de acasa, conform
edupedu.ro.
"Scolile stabilesc cine vine si cine nu vine fizic in incinta unitatii de invatamant. Daca exista o persoana care are comorbiditati si locuieste in aceeasi casa cu elevul, fie ca vorbim de bunici sau de parinti, atunci familia poate opta pentru educatia online, de la distanta.
Ei trebuie sa prezinte la scoala o adeverinta de la medicul curant al persoanei bolnave sau de la medicul de familie in care sa fie precizata recomandarea ca elevul sa invete de acasa, avand in vedere gradul de boala al persoanei respective si riscul de contaminare cu Sars-CoV-2 pe care copilul il poate aduce acasa", a explicat directorul de comunicare al Ministerului Educatiei, Oana Grigore.
In cazul in care membrii familiei nu prezinta comorbiditati, iar scoala la care este inscris copilul se decide sa fie urmat scenariul verde, in care toti elevii sunt prezenti in sala de clasa, parintii vor fi nevoiti sa se conformeze si sa isi trimita copilul a scoala.
Copiii cu CES si cei cu boli cronice pot invata doar de acasa
Legislatia din domeniul invatamantului mai prevede o situatie in care este posibila scolirea copiilor acasa. Mai exact, invatamantul se poate organiza acasa in cazul copiilor cu nevoi educationale speciale si in cazul copiilor care nu se pot deplasa din motive medicale.
"Pentru copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale se poate organiza invatamant la domiciliu sau pe langa unitatile de asistenta medicala", stabileste Legea educatiei.
Tototdata, acelasi act normativ stabileste si ca, pentru copiii cu boli cronice sau cu boli pentru care este nevoie de peste patru saptamani de spitalizare si pentru cei care sunt nedeplasabili, scolarizarea se face la spital sau acasa.
Legea nr. 1/2011 stabileste ca parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, altfel risca amenzi cuprinse intre 100 si 1.000 de lei ori munca in folosul comunitatii.
Suplimentar, Codul penal stabileste o alta pedeapsa pentru parinti, respectiv inchisoare de la trei luni la un an sau o amenda penala, pentru actiunile nejustificate de retragere de la scoala sau de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu.
Pentru inceperea anului scolar au fost elaborate, in functie de situatia infectarilor din zona, trei scenarii dupa care vor functiona scolile, si anume unul (verde) in care toti copii merg la scoala, unul (galben) in care o parte dintre copii merg la scoala, ceilalti urmand cursuri online de acasa si, in fine, unul (rosu) in care niciun copil nu merge la scoala.