Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, activitatile din cadrul campaniei se vor desfasura in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti, in minimum cinci unitati de invatamant/judet/sector, avand ca grup tinta elevii din clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a.
Campania isi propune urmatoarele obiective:
📌 informarea elevilor pentru constientizarea consecintelor juridice ale faptelor de violenta scolara;
📌 informarea parintilor pe tema prevenirii victimizarii elevilor;
📌 organizarea unui concurs in randul elevilor de gimnaziu, pe tema „Siguranta scolara", care va implica crearea unui logo si a unui slogan;
📌 consolidarea parteneriatului dintre autoritatile locale cu responsabilitati in domeniu si reprezentantii parintilor si ai elevilor, precum si identificarea unor posibili parteneri cu atributii pe linia sigurantei scolare.
"Este nevoie sa identificam cauzele manifestarilor violente si sa privim educatia nu doar ca pe o forma de transmitere a cunostintelor academice, ci si ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor. De aceea, din rolul de Ministru al Educatiei, am transformat combaterea violentei intr-un obiectiv fundamental si am implementat masuri care sa aduca in atentia noastra, a tuturor, necesitatea de a spune nu violentei!", a scris Ligia Deca, intr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Mesajul integral publicat de ministrul Educatiei, Ligia Deca
"Astazi marcam Ziua internationala pentru nonviolenta in scoli, un prilej de reflectare si, mai ales, de implicare activa in promovarea valorilor, precum toleranta si respectul reciproc.
Este nevoie sa identificam cauzele manifestarilor violente si sa privim educatia nu doar ca pe o forma de transmitere a cunostintelor academice, ci si ca pe un instrument-cheie pentru reglarea comportamentelor. De aceea, din rolul de Ministru al Educatiei, am transformat combaterea violentei intr-un obiectiv fundamental si am implementat masuri care sa aduca in atentia noastra, a tuturor, necesitatea de a spune nu violentei! Mai jos, cateva dintre actiunile derulate in acest sens:
• Includerea in Legile Educatiei a Planului National pentru Siguranta in Invatamantul Preuniversitar & Planul National de Combatere a Violentei Scolare;
• Elaborarea si aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenta;
• Derularea mai multor campanii in cadrul carora au fost transmise mesaje publice de combatere a fenomenului de violenta in scoli, printre care si „Impreuna prindem curaj!”;
• Prioritizarea activitatilor de prevenire si reducere a faptelor de violenta, respectiv a consumului de substante psihoactive in cadrul programului „Scoala altfel”;
• Alocarea a peste 280.000 de euro pentru activitati cu scopul combaterii violentei in scoli, pentru cel putin 250 de scoli, estimand 20.000 de elevi si 10.000 de parinti beneficiari.
Imi doresc ca solidaritatea si toleranta sa nu ramana doar cuvinte, ci principii de baza pe care sa le vedem implementate in fiecare scoala din Romania, iar pentru asta voi continua sa muncesc!"