"Corectarea digitala a examenului de Bacalaureat si a Evaluarii Nationale reprezinta noua metoda de corectare pentru lucrarile elevilor absolventi. Aceasta metoda a fost deja pusa in practica in cadrul simularilor care au avut loc in luna martie. Insa problemele nu au intarziat sa apara: la nivelul judetului Alba, cat si la nivel national s-au semnalat diferite nereguli, in principal legate de platforma utilizata cu scopul trimiterii lucrarilor catre corectori. Astfel, Consiliul Judetean al Elevilor Alba se opune acestei noi metode de corectare digital", se arata intr-un
comunicat al Consiliului Judetean al Elevilor Alba.
Potrivit sursei citate, atat rezultatele simularii examenului de Bacalaureat, cat si cele de la Evaluarea Nationala, i-au "intrigat" pe elevii din anii terminali, fiind mai scazute decat s-ar fi asteptat acestia.
"Dupa depunerea contestatiilor, au fost remarcate schimbari substantiale ale notelor. Cand corectorii au fost confruntati in legatura cu punctarea eronata a lucrarilor, acestia au dat vina pe platforma nationala de corectare, care se blocheaza si trimite note sau punctaje gresite. Pe langa problema platformei, au fost intampinate probleme si in ceea ce priveste scanarea lucrarilor", sustin semnatarii comunicatului.
Elevii au adaugat ca scanarea foilor de examen s-a facut, "de multe ori", intr-un "mod defectuos", iar lucrarile au fost anulate.
"Pe langa problema platformei, au fost intampinate probleme si in ceea ce priveste scanarea lucrarilor. Nu doar ca scanarea foilor de examen ia un timp indelungat si necestita o munca suplimentara, ci si este efectuata, de multe ori, intr-un mod defectuos. Din aceasta cauza, au existat cazuri de lucrari care sa fie anulate din cauza faptului ca nu au fost scanate corespunzator", se arata in comunicat.
Adnana Maria Sipos, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Alba: "In urma discutiilor cu diferiti elevi, atat din judetul nostru, cat si din alte judete, am remarcat faptul ca a existat o problema in ceea ce priveste corectarea digitalizata a examenului de bacalaureat. As dori sa trag un semnal de alarma, indiferent ca discutam de o simulare sau de examenul propriu-zis, deoarece acest lucru are un impact urias in randul elevilor si al propriului lor viitor. Varianta corectarii online nu ne afecteaza doar pe noi, ci multiplica munca profesorilor, iar rezultatele nu sunt cele pe care cu totii ni le dorim".
In concluzie, elevii reprezentanti ai judetului Alba "se opun vehement corectarii digitalizate ale examenelor nationale si propun revenirea la corectarea clasica a Bacalaureatului si a Evaluarii Nationale", se mai arata in comunicat.