Conform actului normativ, autoritatile locale si institutiile publice sau private cu atributii in domeniul educatiei au obligatia de a derula in scoli programe "in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor".
Acum, in lege a fost introdus un amendament prin care termenii "educatie sexuala" sunt inlocuiti cu "educatie sanitara".
Totodata, programele de educatie care includ aceasta materie vor avea loc doar cu "acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor", prevede amendamentul.
"Educatia sexuala este despre igiena, sanatate si recunoasterea pericolelor. Despre respectul fata de sexul opus. Despre bolile cu transmitere sexuala. Despre consimtamant. Despre mame minore. Nu este niciun pericol in a invata. Cata vreme programa scolara este alcatuita de oameni responsabili si calificati se poate gasi un echilibru care sa tina seama de sensibilitatile parintilor si de binele societatii", a scris liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.
Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz, deci legea va fi adoptata in aceasta forma.
Educatia sexuala a fost introdusa in scoli pentru prima data in 1955 in Suedia, care a fost urmata, in anii ‘70-’80, de mai multe tari din vestul Europei. in anii ‘90 si 2000 s-au alaturat si tari ca Franta, Regatul Unit si apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina si Estonia.
In anul 2018, in Romania au devenit mame 727 de adolescente cu varsta sub 15 ani si 18.753 cu varsta intre 15-19 ani, conform datelor INS Tempo, redate de
digi24.ro.