In aceasta saptamana a venit randul directorilor de unitati scolare din Oradea. Acestia au fost chemati la Primaria municipiului Oradea la o consultare "in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru reducerea consumului de energie termica si electrica in unitatile de invatamant".
Potrivit unui comunicat postat pe
site-ul primariei, edilul orasului le-a solicitat directorilor sa faca un inventar al problemelor cu care se confrunta pe partea de termoficare si sa vina cu solutii, avand in vedere ca ei sunt cei care cunosc cel mai bine scoala si deficientele cu care se confrunta.
"In Oradea, avem deja mai multe scoli reabilitate energetic, ceea ce este un lucru foarte bun. Urmeaza ca pentru alte 15 unitati scolare sa fie depuse documentatiile, iar reabilitarea energetica sa fie finantata prin PNRR. Dar sunt si scoli unde starea sistemului de termoficare este precara, unde sunt avarii. Unde, spre exemplu, nu se inchid robinetele la calorifere sau acestia sunt blocati, iar pentru acestea vom lua cat mai repede masuri de remediere. Obiectivul nostru este sa trecem iarna cu reduceri 10-20% la consumul de utilitati. Cresterea preturilor este o realitate si interesul comun este sa facem economie acolo unde putem, pentru ca platim cu totii aceste costuri din bugetul orasului. De noi depinde sa avem grija de resurse si sa platim doar pentru cat avem nevoie sa consumam. Nu o putem face singuri, de aceea va rugam sa ne dati o mana de ajutor si sa veniti cu solutiile cele mai bune", a spus primarul Florin Birta.
In comunicatul emis de Primaria Oradea se arata ca, doar prin reducerea temperaturii cu un grad in scoli s-ar putea aduce o economie de 3%, iar oprirea in afara timpului de studiu a sistemului de termoficare pentru doar 2,5 ore/zi o economie de circa 10% la energia termica.
"Cel mai mare consum vine din partea de termoficare. Circa 60% din utilitatile pe care le are o scoala sunt reprezentate de cheltuielile cu energia termica. Din discutiile purtate cu specialistii in domeniu, dar si cu unitatile scolare care au implementat deja masuri de eficientizare energetica, temperatura optima care sa asigure confortul necesar desfasurarii activitatilor ar trebui sa fie 20 - 21 de grade in scoli, iar in crese si gradinite 22 - 23 de grade", a explicat primarul Florin Birta.
In Oradea, pretul la energia termica este mentinut prin subventionarea gigacaloriei de catre Primarie, din bugetul local. Cu toate acestea, in contextul actual, pretul a urcat cu 40% fata de cel de anul trecut.
Amalia 21 Sep. 2022 11:00:07
Ce porcarie. Imi aduc aminte cand eram mica si stateam cu manusi, cu geci pe noi. Usa de la clasa nu se inchidea si era legata de maner cu un fular, de o alta banca. Mai bine se trece in online, si-asa totul e mai usor online, chiar si dexul e online pe site-uri ca www.dexonline.net Da, copiii au nevoie de interactiunea umana, sa fie prezenti fizic, dar decat sa se chinuie in clasa in conditii nepotrivite, mai bine se reduce nr de zile cu prezenta fizica.