Prefectul Nicusor Halici a declarat, intr-o conferinta de presa, ca exista un conflict la nivelul liceului iar acesta se rasfrange in mod negativ asupra elevilor.
"Este destul de evident ca la nivelul Colegiului National Pedagogic 'Spiru Haret' Focsani, cultura organizationala actuala constituie un impediment major pentru realizarea obiectivelor generale si specifice ale acestei entitati, aspect care creeaza toate premisele ca misiunea cadrelor didactice privind promovarea unui invatamant orientat pe valori, creativitate, capacitati cognitive, capacitati volitive si capacitati actionale, competente si abilitati sa fie alterata. Idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si in asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru implinirea si dezvoltarea personala, ori conflictul declansat la nivelul CNP'SH' Focsani, actiunile si/sau inactiunile personalului cu responsabilitati in atingerea acestui ideal, se rasfrange in mod negativ asupra beneficiarilor primari ai actului educational, nimeni altii decat elevii Colegiului National Pedagogic 'Spiru Haret' Focsani", a spus prefectul Nicusor Halici, potrivit
Agerpres.
Auditul la Colegiul National Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, la comanda Prefecturii
In perioada 31.10.2022 - 03.11.2022, o comisia mixta de verificare numita prin Ordinul prefectului judetului Vrancea a efectuat, la sediul Colegiului National Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, o actiune de control privind respectarea aplicarii dispozitiilor legale in ceea ce priveste organizarea si functionarea acestei unitati de invatamant, unde a constatat o serie de nereguli, printre care organizarea mai multor concursuri cu incalcarea dispozitiilor legale.
Astfel, potrivit raportului de control, in luna septembrie 2021 a fost organizat concursul pentru ocuparea functiei de secretar scoala 'SI', fara aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, in anuntul de ocupare a acestui post nefiind solicitate conditii de vechime, asa cum prevede legea, dar si alte neconformitati.
"Conditiile de participare la concurs prevedeau doar studii superioare, fara conditii privind vechime in munca si vechime pe studii superioare. (...) Conform legislatiei in vigoare la data organizarii concursului, respectiv Legea nr.153/2017 si HG nr.286/2011, pentru ocuparea postului de secretar 'I S', este necesara o vechime in munca pe studii superioare de minimum sapte ani. Potrivit anuntului, punctajul minim de promovare stabilit a fost de '70 puncte'. Avand in vedere ca postul pentru care s-a organizat concurs era si este o functie contractuala de executie, in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (3), lit. a) din HG nr. 286/2011, punctajul minim obtinut de candidat pentru a fi declarat admis la proba scrisa este de '50 puncte'. Conform graficului de desfasurare a concursului cuprins in anunt, data sustinerii probei scrise a fost stabilita pentru ziua de 01.10.2021, ora 9,00, iar afisarea rezultatelor in data de 01.10.2021, ora 13,00. In cuprinsul anuntului nu sunt facute precizari legate de termenele de depunere a contestatiilor dupa fiecare proba", se arata in raportul comisiei de control.
Nereguli la un concurs de ocupare a unui post de secretar scolar
La concurs s-a inscris un singur candidat care a depus, pe 30 septembrie, o cerere de angajare pentru postul de secretar incepand cu 1 octombrie, data la care urma sa se desfasoare concursul. Cererea primeste o rezolutie "Se aproba", iar comisia de concurs admite dosarul de inscriere "ca urmare a indeplinirii conditiilor de ocupare a postului de secretar I, studii superioare", desi in urma controlului "nu au fost identificate documente justificative privind vechimea in munca".
De asemenea, pe 1 octombrie, directorul unitatii de invatamant de la vremea respectiva emite decizia prin care s-a dispus angajarea pe perioada determinata a candidatului, in functia de secretar scoala SI, incepand cu data de 01.10.2021, dar comisia de control a constatat ca "decizia are la baza cererea numitului R.P.V.C inregistrata la nr. 3583/30.09.2021 si nu Raportul final al concursului, asa cum ar fi fost firesc in considerentele aplicarii HG nr.286/2011. Tot la aceeasi data, 01.10.2021, este incheiat Contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni, cuprinsa intre 01.10.2021 - 01.04.2022".
In vara anului 2022, s-a organizat un nou concurs pentru ocuparea postului de "secretar S", cu modificarea statului de personal al unitatii scolare, "fara a solicita aprobarea ISJ Vrancea", sub semnatura unei persoane care nu mai detinea la acel moment calitatea de director.
"Se constata existenta unor neconcordate evidente in legatura cu posturile de secretar de la nivelul unitatii de invatamant in raport de toate aceste documente evidentiate, dupa cum urmeaza: in septembrie 2021 statul de functii prevedea un numar de doua posturi: un post de secretar sef si un post de secretar S II, in 01 februarie 2022: un post de secretar sef. (...) In anuntul inregistrat cu nr. 3808/09.06.2022 privind organizarea concursului se constata ca denumirea functiei scoase la concurs este aceea de 'secretar S' si nu 'secretar S I', aspect ce a condus la stabilirea eronata a conditiilor specifice, in special cele privind vechime in specialitate studiilor. (...) Nu exista nicio mentiune in legatura cu vechimea in munca pe studii superioare sau in specialitatea postului scos la concurs si nici ora maxima de depunere a dosarelor de concurs. (...) Concluzionand, se constata ca organizarea concursului pentru ocuparea postului de secretar S, s-a efectuat cu incalcarea prevederilor legale, respectiv HG nr.286/2011, persoana care ocupa functia in prezent, neindeplinind conditiile de vechime minime obligatorii aferente categoriei postului", se mentioneaza in raport.
Controlul a constatat si nereguli privind completarea si eliberarea actelor de studii si al documentelor scolare eliberate elevilor de unitatea de invatamant, care a facut obiectul unui control al Ministerului Educatiei si pentru care se asteapta rezultatele, precum si neconcordante intre statutul secretarului scolii, care este degrevata, fiind lider de sindicat, si activitatea sa didactica.
In urma neregulilor constatate la Colegiul Pedagogic din Focsani, prefectul a propus, printre altele, sesizarea IPJ Vrancea, "in vederea dispunerii cercetarilor cu privire la existenta unor elementele constitutive ale unei fapte prevazute si sanctionate de legea penala in ceea ce priveste organizarea, in luna septembrie a anului 2021, a concursului pentru ocuparea functiei de secretar scoala 'SI' si inaintarea raportului catre Ministerul Educatiei, pentru a dispune un control de fond la nivelul Colegiul National Pedagogic din Focsani, dar si masuri de monitorizare permanenta si evaluare a activitatii colegiului din partea ISJ Vrancea.