Ministrul Educatiei a explicat ca tarifele pentru decontarea transportului elevilor au fost stabilitate inainte de criza economica, care a generat scumpirea carburantilor.
"Transportul gratuit. Da, elevii trebuie sa beneficieze de transport gratuit. V-ati legat de o componenta a transportului, de naveta, de singura componenta gestionata de Ministerul Educatiei: naveta elevilor. Sunt de acord cu dumneavoastra, ca tarifele au fost stabilite la, sa spunem complet regula, la 30 de lei pentru primii trei kilometri, dupa care 3 lei pe urmatorii 47 de kilometri pana la 50, iar abonamentul care poate fi decontat pentru un elev este pana la 171 de pe luna, 30 + 47 x 3 = 171 si nu doar 30. Aceste tarife au fost stabilite inainte de declansarea crizei economice care a generat scumpirea carburantilor", a explicat ministrul.
Sorin Cimpeanu a spus ca revizuirea tarifelor pentru naveta, atat pentru transportul local, cat si pentru transportul intra si interjudetean nu poate fi facuta corect de la centru, de Ministerul Educatiei, ci trebuie sa fie "dependenta de Consiliul Judetean, care are relatie contractuala cu operatorii de transport".
"Consiliile judetene sunt singurele care pot deconta transportul in asa fel incat gratuitatea sa fie asigurata. Aceasta este propunerea pe care o fac tuturor, dragi parlamentari. Consiliile judetene sa primeasca de la bugetul de stat, din sume defalcate de TVA, prin legea bugetului, avand anexa special in legea bugetului sumele necesare pentru decontarea transportului, astfel incat sa fie asigurata gratuitatea. Este singura solutie! Altfel, daca plimbam problema in continuare intre Parlament, Guvern, Ministerul Educatiei, autoritati locale, consilii judetene nu rezolvam nimic. Este nevoie de o decizie si propunerea pe care am facut-o este decontarea prin consiliile judetene, legea bugetului de stat, din sume defalcate pe TVA", a spus Sorin Cimpeanu.
In luna iunie a anului trecut, Ministerul Educatiei anunta ca
transportul elevilor va fi din nou decontat, iar transportatorii sunt obligați să le emită abonamente gratuite, potrivit ordonanței de urgență nr. 50/2021 publicată în Monitorul Oficial.
Ce prevede OUG referitoare la decontarea transportului pentru elevi
Conform ordonantei de urgenta, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport, pe durata cursurilor scolare, din bugetul Ministerului Educatiei, in limita a 50 km.
De asemenea, elevilor care locuiesc la internat sau in gazda li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, din bugetul Ministerului Educatiei, prin intermediul scolilor.
Elevii vor putea solicita acordarea sumei in avans, cu decontare in luna urmatoare.
Decontarea va fi asigurata la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/luna pentru distanta de 3 km. Va putea fi decontata lunar numai suma aferenta avansului primit in luna precedenta.
Pentru distantele ce vor depasi 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /luna se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/luna, dar nu mai mult decat valoarea documentelor de transport lunare.
In situatia in care sunt elevi care se deplaseaza de la domiciliu catre unitatea de invatamant la distante mai mari de 50 km si nu locuiesc la internat sau gazda li se va deconta suma aferenta distantei de 50 km, la care se va adauga 1 leu/km/luna, pentru distantele ce depasesc 50 de km.
Operatorii de transport rutier vor avea obligatia de a emite documente lunare de transport cu incadrare in tarifele maxime per kilometru/luna.
Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobata prin ordin al ministrului educatiei, in maximum 30 de zile de la emiterea ordonantei de urgenta.