Sorin Cimpeanu a subliniat necesitatea unei clarificari asupra modului de finantare a transportului local pentru elevii din invatamantul preuniversitar intr-un pachet legislativ ce urmeaza sa fie adoptat.
"Transportul local a fost dintotdeauna la autoritatile locale. A fost o incercare, la un moment dat, de trecere a efortului bugetar de la autoritati locale la stat, dupa care, intr-adevar, incepand din 5 noiembrie 2020, trebuia sa fie sustinut de la bugetul de stat, cel putin pana pe 17 iunie 2021, lucru care nu s-a intamplat, desi era o obligatie legala (...). Ministerul Educatiei nu a avut niciun leu pentru aceasta destinatie, transport local (...), singura posibilitate reala de reglare este aceea a clarificarii in pachetul legislativ ce urmeaza sa fie promovat si adoptat, ca urmare a concluziilor proiectului 'Romania educata'", a declarat Sorin Cimpeanu, citat de
Agerpres.
Decontarea transportului elevilor, o problema pasata de la Ministerul Educatiei la administratiile locale
Presedintele Asociaţiei Municipiilor din Romania, Emil Boc, a spus ca in acest moment sunt declansate actiuni judecatoresti de foarte multe municipalitati pentru sumele de bani ramase restante.
"La noi vine Curtea de Conturi si noua ne imputa banii pe care-i platim in locul Guvernului si ne obliga sa dam Ministerul Educatiei in judecata (...). Deja sunt declansate actiuni judecatoresti de foarte multe municipalitati pentru sumele restante de bani retroactiv (...). Daca ne uitam la Legea bugetului de stat pe anul aceasta (...), intelegem ca nu sunt prevederi bugetare, dar suntem de aceeasi parte a baricadei toti, ca la rectificarea bugetara sa includem sume de bani pentru acoperirea sumelor, pana cand pachetul Legii educatiei, in baza 'Romaniei educate' vine, ca sa evitam alte procese viitoare", a spus Emil Boc.
In luna iunie a anului trecut, Ministerul Educatiei anunta ca
transportul elevilor va fi din nou decontat, iar transportatorii sunt obligați să le emită abonamente gratuite, potrivit ordonanței de urgență nr. 50/2021 publicată în Monitorul Oficial.
Ce prevede OUG referitoare la decontarea transportului pentru elevi
Conform ordonantei de urgenta, elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport, pe durata cursurilor scolare, din bugetul Ministerului Educatiei, in limita a 50 km.
De asemenea, elevilor care locuiesc la internat sau in gazda li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, din bugetul Ministerului Educatiei, prin intermediul scolilor.
Elevii vor putea solicita acordarea sumei in avans, cu decontare in luna urmatoare.
Decontarea va fi asigurata la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/luna pentru distanta de 3 km. Va putea fi decontata lunar numai suma aferenta avansului primit in luna precedenta.
Pentru distantele ce vor depasi 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /luna se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/luna, dar nu mai mult decat valoarea documentelor de transport lunare.
In situatia in care sunt elevi care se deplaseaza de la domiciliu catre unitatea de invatamant la distante mai mari de 50 km si nu locuiesc la internat sau gazda li se va deconta suma aferenta distantei de 50 km, la care se va adauga 1 leu/km/luna, pentru distantele ce depasesc 50 de km.
Operatorii de transport rutier vor avea obligatia de a emite documente lunare de transport cu incadrare in tarifele maxime per kilometru/luna.
Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobata prin ordin al ministrului educatiei, in maximum 30 de zile de la emiterea ordonantei de urgenta.